Mina diu que una municipalització del servei no garanteix els llocs de treball

L'empresa afirma que les condicions laborals dels treballadors podrien veure's perjudicades en el cas que es decideixi optar per una gestió directe de l'Ajuntament, i presenta dos estudis jurídics en què es proposen solucions per evitar-ho

La Torre
21 d'abril del 2016
Actualitzat el 22 d'abril a les 16:43h
Mina, Aigües de Terrassa ha fet arribar a l’Ajuntament de Terrassa dos estudis jurídics a partir dels quals fa unes propostes per a la futura gestió de l’aigua a la ciutat que, afirmen, a banda de donar solució a la qüestió històrica del servei d’aigua, permetrien el manteniment dels llocs de treball i de les condicions laborals, salarials i socials de les persones vinculades amb relació laboral a la companyia destinades a la prestació del servei d’aigua de Terrassa. 

L'empresa subratlla que perquè es manteninguin aquestes mateixes condicions, els corresponents acords haurien de "permetre mantenir les actuals economies d’escala amb el servei prestat en altres municipis de l’entorn, extrem que la companyia adverteix que s’ha de tenir present".

D’acord amb un estudi que ha fet la pròpia companyia, la més recent jurisprudència europea en aquesta matèria deixa clar que, "en cas de municipalització del servei per a portar a terme una gestió directa, operarà la subrogació dels treballadors/es, sigui directament pel propi Ajuntament o a través d’una societat mercantil de capital públic". En aquest cas seria d’aplicació a tots els efectes l’article 44 de l’Estatut dels Treballadors, que "garanteix el manteniment de les actuals condicions socials, laborals i salarials". 

No obstant això, Mina subratlla que "cal tenir present les restriccions de contractació en el sector públic que podrien arribar a fer no viable un augment de plantilla en l’Ajuntament o en societats municipals". Així mateix, adverteix que "tampoc està clar que, de ser possible aquest augment de plantilla, els empleats i empleades conservin les mateixes condicions que tenen actualment, davant la possibilitat que l’accés al sector públic s’hagi de formalitzar després de processos públics de selecció".

En cas de municipalització per portar a terme una licitació pública, amb adjudicació a una tercera companyia diferent de Mina, operarà també la subrogació, per aplicació de l’article 53 del vigent conveni col·lectiu estatal del sector. 

Sobrecost per als egarencs

La companyia ha comunicat a l’Ajuntament de Terrassa, en diverses ocasions, l’estructura de persones que requereix la prestació del servei d’aigua de Terrassa, mitjançant una relació de l’actual plantilla de Mina (sense incorporar-hi dades personals), així com "informació detallada", cost per departaments i la seva organització. Quan es parla d’estructura de persones amb relació laboral que requereix el servei de Terrassa, "cal tenir en consideració que determinades funcions específiques estan subcontractades", diuen. Aquesta informació també s’ha facilitat a l’Ajuntament.

Per últim, Mina argumenta que "el fet que prestem el servei a Terrassa i a diversos municipis del seu entorn ens beneficia a tots. La segregació del personal per a l’abastament exclusiu de Terrassa pot suposar un sobrecost del servei per als terrassencs i per a la resta de clients dels altres municipis per una evident pèrdua de sinèrgies".