Es presenta a Vacarisses la biografia del creador de l'estelada

Vicenç Albert Ballester és el creador de l'estelada
Vicenç Albert Ballester és el creador de l'estelada | Foto: Adrià Csota
La Torre
20 d'abril del 2016
Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, aquest divendres a les set del vespre es presentarà el llibre Vicenç Albert Ballester (1872-1938). Creador de l’estelada. Es tracta d’una documentada biografia, escrita conjuntament pels historiadors Josep Muray i Fermí Rubiralta, i editada per la prestigiosa editorial d'història Dalmau Editor. L’acte, que tindrà lloc a la sala de revistes de la Biblioteca El Castell, anirà a càrrec dels mateixos autors.
 
Vicenç A. Ballester i Camps va ser un dels forjadors més destacats de l’independentisme històric català, a més de crear i popularitzar el símbol independentista català més característic: l’estelada, la històrica senyera del triangle blau i l’estel blanc, de clares reminiscències cubanes. També va ser dels primers a organitzar una Diada Nacional de l’Onze de Setembre reivindicativa i no folklòrica.
 
Ballester és igualment conegut per haver estat editor i director de publicacions com La Tralla Renaixement i La Tronada. A més, va posar en marxa l’edició pionera de la revista infantil En Patufet i va proposar un himne nacional per a Catalunya abans d’Els Segadors.
 
D’altra banda, Ballester va esmerçar tots els seus esforços i la seva fortuna en impulsar un ampli ventall d’organitzacions, que abastava pràcticament la totalitat d’expressions cíviques i culturals catalanes (orfeons, cant coral, excursionisme, sardanisme, etc). En aquest àmbit, destaca per la creació, l’any 1904, i el posterior manteniment de les escoles catalanes Mossèn Cinto, un model de centre educatiu gratuït, dirigit a nenes i nens catalans, independentment de la seva extracció social, amb una pedagogia avançada i d’avantguarda, i amb el català com a llengua vehicular.