L'ús i abús dels medicaments, en el documental «Pastilla busca malaltia»

La periodista Montse Armengou, junt amb Ricard Belis, presenten el seu nou documental a "Sense ficció"

La Torre
19 d'abril del 2016
Aquest dimarts, a les 21.55h, TV3 emetrà el nou documental realitzat per la periodista vallesana Montse Armengou i Ricard Belis. Dins del programa Sense Ficció, es projectarà Pastilla busca malaltia, sobre l’ús i l’abús dels medicaments que es pregunta, entre d’altres coses, si estem més malalts que empastillats o què apareix abans, la pastilla o la malaltia. 

Cal medicar tant? És necessari prendre una pastilla per afrontar processos naturals de la vida com els fogots de la menopausa o la tristesa per la mort d’un familiar? Cal realment tenir el colesterol per sota de 200 o el problema és que si pugem l’índex es deixen de vendre milions de pastilles a tot el món? Qui no coneix avui un nen amb TDAH?

Pastilla busca malaltia intenta donar resposta a aquests interrogants, entre d’altres. I les respostes ofereixen un ampli ventall de responsabilitats compartides. El documental compta amb la participació d’experts de renom internacional. Alguns d’ells, com Marcia Angell (exdirectora de la revista “New England Journal of Medicine”) o Allan Frances (exdirector del DSM, l’organisme de referència que defineix les malalties psiquiàtriques) coneixen la indústria des de dins i han decidit denunciar els seus abusos. 

Aquest nou treball d’investigació de Montse Armengou i Ricard Belis analitza alguns medicaments que han causat estralls entre els consumidors. Els afectats acusen les farmacèutiques d’haver amagat els efectes secundaris d’uns productes que els han causat seqüeles irreversibles o fins i tot la mort, com és el cas de l’Agreal, el Paxil o el Propecia. Tots ells s’han venut a Espanya i alguns encara es comercialitzen.