Jornada sobre habitatge social i pobresa energètica a Vacarisses

La Torre
15 d'abril del 2016
Actualitzat a les 16:23h
Membres de la PAH i de l'Observatori DESC han parlat sobre habitatge a El Castell
Membres de la PAH i de l'Observatori DESC han parlat sobre habitatge a El Castell | Foto: Aj.V.

La Regidoria d’Habitatge, de recent creació, ha organitzat una jornada sobre habitatge social, que ha tingut lloc aquest dimecres a El Castell. La formació, a càrrec de dues professionals de l’Observatori DESC, ha comptat amb l’assistència de persones afectades per desnonaments, membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), personal de l’Ajuntament de Vacarisses i membres de l’equip de govern.

La jornada s’ha encetat amb la intervenció d’un membre de la PAH, que ha explicat les funcions de la plataforma, a més de remarcar els problemes de la gent afectada i reclamar el “dret a viure dignament”. Tot seguit, ha parlat la regidora d’Habitatge, Marisa Santander, que ha volgut recordar les famílies desnonades a Vacarisses i que han hagut de marxar del poble. “Abans, aquests casos es desconeixien, fet que volem evitar amb aquesta nova regidoria”, ha assegurat.

A la jornada, s’han tractat diversos aspectes relacionats amb l’habitatge i la seva gestió municipal. Per exemple, s’ha fet referència a les lleis catalanes més recents en aquest àmbit: la 14/2015, que implica mantenir un registre de pisos buits, i la 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, amb un article sobre la cessió obligatòria de pisos buits. Ara bé, ambdues lleis han estat portades al Tribunal Constitucional, que haurà de dictaminar si es poden seguir aplicant o no.

Precisament, una de les persones assistents a la formació, afectada per un desnonament, ha lamentat el desconeixement d’aquestes lleis i la manca d’informació per part de les entitats bancàries. Tot i que ella ja ha perdut el seu habitatge, vol mantenir-se’n informada per ajudar altres persones en la mateixa situació.

La resta de punts tractats a la jornada s’han referit als mecanismes de què disposa l’Ajuntament en matèria d’habitatge, com la creació d’un parc públic de lloguer, la mobilització d’habitatge buit o els ajuts per a la rehabilitació d’habitatges.