​No és el bust del Rei, estúpid

Article de Javier González de Ciutadans Terrassa on afirma que "la proposta d'ERC-de retirar el bust del rei de la sala de ple- era una càrrega de profunditat que té a veure amb una al·lèrgia a allò que és espanyol"

El bust del rei Felip VI a la sala de plens de Terrassa
El bust del rei Felip VI a la sala de plens de Terrassa | Marcel Marsal
Javier González
12 d'abril del 2016
En el Ple del mes de febrer es va aprovar una proposta d'ERC en la qual es demanava en la pràctica la retirada del bust del cap de l'Estat del saló de plens de l'ajuntament de Terrassa. La proposta es va aprovar amb el suport dels partits nacionalistes Tec, ERC, CDC, CUP i l'abstenció del PSC.

Forma part dels independentistes en general i dels nacionalistes en particular remar en la direcció contrària d'Espanya i fins i tot ja s'atreveixen a agafar distància de la UE, el que sorprèn, encara que cada vegada menys, és l'actitud del PSC fent costat al sobiranisme perquè no volen sortir a la mateixa "foto" amb Ciutadans (el contrari que fan els seus companys a Madrid).

Per a qui no ho sàpiga, les propostes que s'aproven en un ajuntament tenen un marcat caràcter polític, i per aquesta mateixa raó es podria incórrer en l'aprovació d'alguna moció que no es pogués portar a la pràctica perquè no compleix amb els requisits legals corresponents.

És conegut que l'àmbit jurídic és complex i en el límit de les propostes polítiques hi ha una frontera que de vegades pot ser objecte d'interpretació. ERC el que buscava era l'efecte d'una proposta que no es pot aplicar legalment i que gràcies a la complicitat de TEC amb els independentistes va tirar endavant. Retirar la imatge del rei del saló de plens de qualsevol ajuntament no és legal, ho sap tothom i sobretot a Catalunya.

Hi ha jurisprudència i els casos que s'han anat donant han tingut resposta des de les instàncies corresponents amb sancions administratives. No hi havia possibilitat d'al·legar ignorància en aquest cas, fins a tal punt va ser així que el mateix portaveu del PSC va advertir que no es actuaria en contra de la llei, ¿obvi no?

La cosa semblava que es quedava aquí però, en ser interpel·lat l'alcalde Jordi Ballart directament per un portaveu d'ERC sobre la seva intenció en relació a l'execució de l'acord la resposta de Ballart va ser inaudita ..., el bust seria retirat hores després.
 
La reacció de l'alcalde va ser incomprensible, s'han donat casos en aquest mandat de propostes presumptament il·legals on l'alcalde abans de la seva eventual execució demandar un informe jurídic i va actuar en conseqüència, que la policia municipal no pogués aplicar sancions en virtut al rebuig a la llei mordassa és un exemple.

Davant el dubte un responsable de govern s'assessora i només després pren una decisió, com ja he dit les mocions aprovades en ple són polítiques i de vegades no es poden executar.

L'alcalde de Terrassa va incomplir la llei sabent que ho feia, era evident i així es va demostrar dies després en rebre un requeriment per part de la subdelegació del govern a Barcelona per reposar el bust del rei.

L'alcalde socialista va actuar com un sobiranista, i ho va fer contravenint el criteri del portaveu que ell mateix ha nomenat. Ciutadans un mes després va defensar que l'ajuntament acatés la legalitat, doncs bé, només ho aconseguim parcialment i de nou el PSC va acaparar totes les mirades, es va negar a reconèixer l'error d'haver retirat el bust i en conseqüència es va negar a garantir que l'ajuntament en el futur preservi el principi de legalitat en l'aplicació dels acords polítics. Un exemple per a tots els ciutadans i ciutadanes de Terrassa ...

No sé si hi ha divisió al PSC per qüestions que tinguin a veure amb el debat monarquia / república, però no ens enganyem, la proposta d'ERC era una càrrega de profunditat que té a veure amb una al·lèrgia a allò que és espanyol, un ròssec en el repudi als llaços històrics, econòmics, socials i emocionals que uneixen a una gran majoria de ciutadans, i no perquè s'identifiquin amb Felipe VI sinó perquè se senten tan catalans i com a espanyols.