Part del fons documental del director Jaime Camino es guardarà a Terrassa

El conseller Santi Vila i la família del cineasta català signen l'acord de donació del seu material

Imatge amb part dels documents donats a la Filmoteca de Catalunya
Imatge amb part dels documents donats a la Filmoteca de Catalunya | Generalitat
La Torre
11 d'abril del 2016
Actualitzat a la 13:34h

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha signat avui, amb la família de Jaime Camino, l’acord de donació del fons documental del director de cine i guionista a la Filmoteca de Catalunya, que l’integrarà a l’arxiu de la Biblioteca del Cinema per a la seva conservació i divulgació, garantint-ne la seva preservació. Aquesta ha estat la voluntat de la família del director català, representada pel seu fill, Teo Camino i Rodés. Bona part del material es quedarà al Terrassa, al Parc Audiovisual de Catalunya, on hi ha el Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca.
 
El fons documental de director inclou guions originals, cartells, documentació administrativa de la productora Tibidabo Films -que va fundar els primers anys de l'Escola de Barcelona, tot i que Camino es va allunyar progressivament del formalisme dels seus coetanis-, fotografies de rodatge, carpetes amb documentació administrativa de cada una de les pel·lícules del director i press books, així com Betacams, VHS i  DVD de la seva filmografia. Aquest és un llegat de gran interès per a la Filmoteca, atès que complementa el fons fílmic de l’autor, ja al Centre de Conservació i Restauració, a Terrassa. Aquest nou corpus de l’obra de Camino ha de servir per afavorir i facilitar l’estudi de l’autor i de la seva obra, i per amb aquest fi es posarà a disposició dels investigadors i del públic en general.
 
L’obra de Camino ha plasmat, enriquit i transmès l’imaginari col·lectiu i la cultura d’un país, i s’ha centrat molt especialment en la Guerra Civil espanyola, que va esclatar l’any del seu naixement i que el director va tractar des de diverses perspectives.
 
El llegat
En el fons fílmic de la Filmoteca de Catalunya, dipositat al Centre de Restauració i Conservació, ja s’hi troba bona part de la producció cinematogràfica de Jaime Camino en suport fotoquímic; en alguns casos negatius d’imatge i so i, en d’altres, còpies estàndard de projecció.
 
El fons documental que ara rep la Filmoteca de Catalunya consta de 49 caixes que complementen el fons fílmic de l’autor i servirà per afavorir i facilitar l’estudi integral de l’autor i la seva obra. Un dels objectius fonamentals d’aquesta donació és aconseguir la centralització del dipòsit de Jaime Camino i mantenir-ne així el valor cultural, a més d’enriquir el patrimoni fílmic català.  

El fons en suport fílmic es troba conservat en 14 caixes i conté els Betacams, VHS i DVD dels films següents: Los niños de Rusia, Largo invierno, Centauros, El puerto en mi ciudad, El balcon abierto, El toro, La campanada, Por la gracia de Diós, Dragon Rapide, Vieja memoria,  Felices 30, Mi profesora particular, Largas vacaciones del 36, Haz lo que te de la gana, Puig, Mañana será otro día, España otra vez, Invierno en Mallorca, Luces y sombras, Teatre de les flors, El señor Puntilla y su criado Matti. Aquests materials s’integraran al Centre de Restauració i Conservació de la Filmoteca de Terrassa.