Una egarenca, a la ruta Quetzal

Mireia Roig i Mirapeix ha estat una de les expedicionàries seleccionades per recorre Yucatán

Josep Ballbè
14 d'abril del 2016
TVE ja no és el que era. Justament ara, es commemora el seixantè aniversari del seu naixement. La manipulació informativa -amb els famosos "teledelirios"- l'ha anat empetitint. La pèrdua de share -pel que es veu- no els preocupa massa. És clar que el servilisme polític hi ha col·locat un munt de gent sense gaire professionalitat. Això es paga. Els telespectadors tenen criteri.
 
Malgrat tot, encara es troben programes culturals que fan patxoca. Allò que en diríem "amb cara i ulls". Un d'ells, sens dubte, és el de la Ruta Quetzal, dirigit pel reporter Miguel de la Cuadra Salcedo. Personatge afamat, especialitzat en programes didàctics i d'aventures). Com Aventura 92, rebatejat -després- com ruta Quetzal (i, enguany, amb el nom del patrocinador: ruta BBVA).
 
Aquest cop l'experiència -que arriba a l'edició número 31- es titula Aventura en las selvas mayas de Yucatán. La qual cosa certifica l'arrel i empenta dels organitzadors. Un dels objectius principals és afavorir l'intercanvi cultural entre jovent adscrit a la comunitat iberoamericana.
 
L'entitat financera  -a través d'una web- ha seleccionat el bo i millor. Ha triat 182 estudiants destacats de tota l'àrea esmentada. Concretament, de disset països: Paraguai, Colòmbia, Venezuela, Mèxic, Argentina, Equador, Guatemala, Perú, Costa Rica, Bolívia, Xile, Portugal, Brasil, Uruguai, Estats Units, El Salvador i Espanya... D'aquests, 98 són espanyols (provenen de Madrid, Castella-Lleó, Comunitats valenciana i murciana, Andalusia, Galícia, País basc, Cantàbria, Aragó i Catalunya). 
 
Fet aquest preàmbul, val a dir que el grup català el configuren vuit noies i dos nois. Massa sovint, el col·lectiu femení -en temes culturals- acostuma a anar per davant. A partir d'ací, em plau fer menció especial del nom d'una egarenca: Mireia Roig i Mirapeix, de divuit anys, estudiant de primer de matemàtiques. Ella, soleta, s'ho ha gruat tot.
 
Pel que fa als requisits previs: primer, va presentar un treball sobre la influència del turisme internacional en les civilitzacions tradicionals de Yucatán (aquesta part puntuava un 60%). La resta -per meitats indivises- ho completà amb un projecte d'emprenedoria social (en aspectes de salut, educació o economia, mitjançant un vídeo d'un minut) i les notes dels dos darrers cursos. El procés de selecció acabà amb una entrevista personalitzada -a través de Skype- des de la  universitat Complutense de Madrid.
La pròpia línia del programa cerca poder combinar l'educació en valors amb el propi intercanvi cultural. Tot plegat sense deixar de banda aventura, esperit emprenedor i social i reflexions al voltant d'educació, medi ambient i antropologia.
 
Tindrà lloc entre els propers 27 de juny i 27 de juliol. La primera etapa es desenvoluparà a la península del Yucatán (Mèxic). Els expedicionaris coneixeran la trajectòria cultural, la història del poble maya, l'arqueologia i el disseny de futur de la regió. Més tard, recorreran Andalusia i Extremadura, tot seguint les petjades d'en Garcilaso de la Vega i d'en Gonzalo de Guerrero... Dos figures cabdals en el procés colonitzador de la zona, als albors del segle XVI. En aquest període, recordaran els centenaris de la mort del rei Ferran el catòlic (el cinquè, donat que morí el 1516) i de Miguel de Cervantes (quart: mort el 22 de març de 1616).

Durant l'expedició, els joves podran assistir a un programa acadèmic dirigit per la universitat esmentada. Això els projectarà envers noves àrees de coneixement.

En tornar, serà bo ampliar-ne conceptes. Un col·loqui amb la pròpia protagonista serà la millor manera de copsar la fondària de l'experiència.