El mNACTEC Terrassa lliura guardons del I Premi Literari per a joves

Escola Europea (Barcelona), en la modalitat de poemes; i Mariona Fortuny, de l'Escola Andersen (Terrassa), en la modalitat de contes

La Torre
09 d'abril del 2016
El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha celebrat aquest l’acte de lliurament del I Premi Literari mNACTEC per a joves, un concurs organitzat pel Museu que ha premiat els tres millors contes i poemes que s’han presentat, inspirats en elements històrics, científics i tècnics de la Catalunya industrial de principis delsegle XX.
 
Les obres i els autors premiats en aquesta primera edició han estat:
 
MODALITAT POEMES
·       1r premi: El sents, el silenci?, Rita Costa Cots (Aula Escola Europea, de Barcelona)
·       2n premi: Similitudo, Marcel Fumagalli Comas (Aula Escola Europea, de Barcelona)
·       3r premi: Si això és una vida... Bernat Nadal Canut (Aula Escola Europea, Barcelona)
 
MODALITAT CONTES
·       1r premi: Somnis, Mariona Fortuny (Escola Andersen, de Terrassa)
·       2n premi: Melodías congeladas, Sara Soteras (Col·legi Maristes Valldèmia, Mataró)
·       3r premi: De lejos también se ama, Gemma Martínez (Maristes Valldèmia, Mataró)
 
PREMI ESPECIAL PER A UN CENTRE EDUCATIU
·         Escola Andersen, de Terrassa
 
El jurat ha valorat la qualitat literària i l’originalitat de les obres i l’expressivitat dels alumnes durant la lectura. S’han premiat els tres millors treballs de cada categoria (poema o conte). A més, s’ha atorgat un premi especial a un centre educatiu, valorant, a part dels criteris generals, el grau de participació de l'alumnat en el concurs.
 
El lliurament dels premis ha anat a càrrec del director del mNACTEC, Jaume Perarnau; el director del Servei d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa, Lluís Alcalá; i el coordinador de la inspecció de la zona Terrassa i Pobles dels Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament al Vallès Occidental, Jesús Viñas.
 
Per a aquesta primera edició s’han rebut un total de 77 treballs (33 poemes i 44 contes), enviats per 7 centres educatius. Durant l’acte, els alumnes finalistes han llegit els seus treballs i posteriorment el jurat ha decidit els guanyadors.
 
L’acte de lliurament ha inclòs les actuacions de la ballarina de dansa contemporània Montse Roig i del raper SUKO.
 
Premi Literari mNACTEC per a joves
El Premi Literari mNACTEC és un certamen ideat pensat perquè els alumnes de segon cicle d'ESO prenguin consciència de la importància de pensar, crear i llegir en veu alta en públic. A partir d’un dels dos poemes referents de la poesia catalana del segle XX basats en el transport i en el tèxtil dins del context català —L’Elionor, de Miquel Martí i Pol, i La bella dama del tramvia, de Josep Carner—, els alumnes han desenvolupat un poema o conte sobre qualsevol temàtica històrica, científica, tècnica o metafòrica implícita en els poemes de referència proposats.
 
El certamen està organitzat pel mNACTEC, amb el suport del Centre de Documentació Jordi Nadal, i amb la col·laboració del Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental, el Servei d’Educació de l’Ajuntament de Terrassa i l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya.