Els bisbes de Catalunya demanen solidaritat amb els refugiats

L'Església catalana considera que els refugiats "han de ser tractats com a germans" | El SAIER va atendre 1.371 persones refugiades el 2015 i ha rebut 1.300 sol·licituds d'asil des de l'inici d'any

Redacció
04 d'abril del 2016
Els bisbes de Catalunya van emetre aquesta setmana una nota de premsa per expressar la seva solidaritat amb els milions de persones que han hagut de fugir de diferents països de l’Orient Mitjà, Àsia i Àfrica a conseqüència dels terribles conflictes armats i de les persecucions. 

"Els cristians no ens hem de cansar d’insistir que els refugiats i els emigrants han de ser tractats com a germans, respectant sempre la seva dignitat humana", diuen. També manifesten el seu desig de "veure una Europa unida i cohesionada, compartint els valors democràtics que defineixen la seva identitat". I recorden que el Papa Francesc ha mostrat reiteradament la seva preocupació per aquesta problemàtica.
 
Afirmen que els gestos i esforços de solidaritat de bona part de la ciutadania i d’organitzacions no governamentals són de lloar i agrair i insten a tothom a ser solidari amb els refugiats. "Convidem la ciutadania i les institucions a incidir sobre la Comunitat internacional per tal que es garanteixi l’acollida i protecció de la vida i els drets humans de tots els emigrants i refugiats", diu la nota que incideix la urgència d'afrontar seriosament la problemàtica.

Catalunya demana a l'estat espanyol la gestió d'acollida als refugiats

Catalunya està preparada per acollir 1.800 refugiats en aquests moments i 4.500 els pròxims mesos. Ho anunciava la consellera de Treball, Afers Socials i Família, Dolors Bassa, després de la reunió del Comitè d'Acollida a les persones refugiades celebrada aquest dimecres al Palau de Pedralbes.

La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van lamentar l’incompliment de l’estat espanyol en l’acollida. "Demanem que l'Estat ens deixi la gestió directa de l'acollida als refugiats, i que Europa ens reconegui com a nació per tenir aquesta competència", va afirmar la consellera. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també es suma a la petició. “Davant de la deixadesa absoluta de l’Estat, que no respon a les institucions que ens mostrem en disposició de col·laborar, nosaltres traslladarem aquesta denúncia i el nostre oferiment a Europa”, va dir Colau.

Barcelona ha rebut 1.300 peticions d'asil al 2016

L'estat espanyol no ha reubicat cap dels 854 refugiats sirians que estan a països limítrofs als quals es va comprometre davant la ONU. Va arribar a l'acord d'acollir d'17.680 persones de les que es troben a camps de refugiats a Europa, tan sols n'han arribat 18.

Ada Colau va recordar que, malgrat l’incompliment de l’estat espanyol, a Barcelona estan arribant moltes persones sol·licitants de protecció internacional “pel seu compte”. Només en els tres primers mesos de l’any, el servei municipal d’atenció a les persones refugiades (SAIER) ha atès més de 600 persones i ha rebut 1.300 peticions d'asil. L’any 2015 es van atendre un total de 1.371 persones. El consistori ha dotat de més recursos aquest servei, que ara compta amb un pressupost d’1,6 milions d’euros, 500.000 més que l’any anterior.