Canvis en els barems i criteris de les subvencions a entitats de Vacarisses

L'equip de govern també va alertar de la baixada de les aigües subterrànies que abasteixen el municipi i va aprovar una modificació del reglament de participació ciutadana

La Torre
06 d'abril del 2016

El ple municipal de Vacarisses Foto: Aj. Vacarisses


El ple de Vacarisses va aprovar les bases específiques que regulen l'atorgament de subvencions de l'Ajuntament de Vacarisses a les entitats i associacions del municipi. Alguns dels canvis respecte a les bases anteriors afecten directament alguns barems i, en determinats casos, els criteris puntuen també accions orientades que incloguin persones en risc d'exclusió social. Una altra diferència és el procediment ordinari de la concessió dels ajuts a les associacions de veïns, que serà en règim de concurrència competitiva, un sistema que va criticar el regidor d'UIPV Josep Maria Gibert: "Nosaltres vam modificar-lo per un de més senzill i millor per a les entitats veïnals" (concessió directa). En aquest sentit, el regidor de Participació Ciutadana, Albert Salamé, va aclarir que se n'havia informat les associacions de veïns i que hi estaven d'acord, després d'haver introduït algun canvi. A més, va afegir que s'havia treballat per simplificar les fitxes de sol·licitud de les subvencions. La proposta va rebre els vots contraris de l'oposició.

En l'apartat d'Informes de presidència, es va informar sobre les meses de concertació previstes de cara a millorar els subministraments al municipi i afavorir l'estalvi en el consum d'aigua i llum.

També es va explicar la visita dels Mossos d'Esquadra per requerir l'acta del ple en què es va donar suport a la resolució 1/XI del Parlament de Catalunya, que inicia el procés de creació d'un estat català independent en forma de república, a més d'un procés constituent.

Finalment, la regidora de Serveis Municipals, Laura Sánchez, va alertar de la baixada del nivell freàtic de les aigües subterrànies que abasteixen Vacarisses, fet que preveu un "estiu molt complicat". Per aquest motiu, l'equip de govern prendrà "mesures dràstiques" i ha encarregat un estudi d'estanqueïtat de la xarxa.

Modificació del Reglament de Participació Ciutadana

La segona proposta del regidor de Participació Ciutadana va ser la modificació del Reglament de Participació. En concret, es va acordar treure l'expressió "si s'escau" dels articles referents a la convocatòria de l'audiència pública per explicar el Pla d'Actuació Municipal (PAM) a la ciutadania.

D'aquesta manera, es vol que aquest mecanisme participatiu sigui d'obligat compliment. UIPV va abstenir-se en la votació, criticant les "formes" i al·legant que el reglament anterior s'havia treballat "durant 3 anys per assolir un consens", segons el regidor Salvador Boada. Salamé va negar-ho: "Fins a l'últim moment, vam lluitar per treure 'si s'escau', però es va tirar endavant unilateralment". En aquest sentit, l'alcalde de Vacarisses, Antoni Masana, va recordar que, com a regidor a l'oposició, va abstenir-se, "precisament, per aquest desacord". També va voler corroborar la "imposició" la regidora del PSC Laura Sánchez, que va afegir que el nou reglament té l'objectiu de "ser més transparents amb la ciutadania".