Experts europeus es troben a Terrassa per parlar sobre el càncer de pell

La Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa acull aquest dijous un simposi sobre tècniques de diagnosi amb imatge làser dels carcinomes

per La Torre, 30 de març de 2016 a les 11:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els propers dies 31 de març i 1 d'abril l'auditori Joan Salvadó de la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Auditori Miquel Servet de l'Hospital Clínic de Barcelona acolliran unes jornades internacionals de treball a les quals participaran més de 30 enginyers, físics i metges d'arreu d'Europa, especialistes en tècniques d'imatge làser aplicades a la diagnosi de càncer de pell. Les jornades estan organitzades pel Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la UPC i l'European Cooperation in Science and Technology (COST).

El desenvolupament dels làsers en les freqüències d'infraroig, l'accessibilitat a les regions de la pell rellevants pel creixement dels tumors i el ventall de tècniques fotòniques que es poden aplicar en aquesta regió han permès avançar extraordinàriament en les tècniques de detecció precoç de càncer de pell, com ara imatges en 3D, espectroscòpia, imatges multiespectrals, microscòpia confocal, imatge Raman, fluxometria o tècniques lab-on-chip.


Aquesta tecnologia està aportant als dermatòlegs informació fins ara desconeguda en l'àmbit de la detecció precoç del càncer de pell, que es considera clau per a la curació de la malaltia. Per això, la xarxa europea per a la detecció del càncer de pell, mitjançant imatge làser (Laser Imaging for Skin Cancer Detection) i amb el suport de l'European Cooperation in Science and Technology (COSTBM1205) i el CD6 de la UPC han organitzat unes jornades internacionals de treball amb l'objectiu de posar en contacte metges, enginyers, físics i laboratoris industrials per millorar la seva interacció en el camp dels biosensors òptics. La idea és explorar conjuntament innovacions en aplicacions biomèdiques específiques que millorin l'efectivitat de la diagnosi precoç del càncer de pell.

Un dels reptes dels científics europeus que es reuniran el dia 31 de març a la FOOT i l'1 d'abril l'Hospital Clínic de Barcelona és avançar en les tècniques d'anàlisi no invasives del teixit de la pell en determinades freqüències d'infraroig, i en la interacció eficient entre les comunitats tècniques i mèdiques. Per això, durant aquests dos dies, intercanviaran coneixements, exploraran i compararan  tècniques de detecció, i  avaluaran la viabilitat per desenvolupar nous dispositius que permetin als dermatòlegs detectar precoçment i eficaçment els canvis en les lesions de la pell i els patrons de flux sanguini que indiquen la malignitat de les taques a la pell.

 

Participació