Els 10 consells (definitius) per dormir millor

Redacció
26 de març del 2016
Actualitzat el 28 de març a les 12:12h
640_1342173512dormir_foto
640_1342173512dormir_foto
A mesura que la gent es fan gran, la son es fa més fràgil i s'interromp amb més facilitat, el que explica que uns quatre milions de persones a l'estat espanyol reconeguin no dormir bé. No obstant això, el descans nocturn és essencial per tenir una bona salut, ja que la privació de la son minva el rendiment laboral, provoca fallades de memòria, irritabilitat, ansietat i, fins i tot, incrementa el risc d'accidents.

Una de les causes més freqüents de l'insomni són les alteracions emocionals acompanyades de sentiments d'angoixa i preocupació, encara que també poden donar-se causes mèdiques com trastorns físics que produeixin dolor, picors o coïssor, igual que malalties psiquiàtriques com l'ansietat o la depressió.

L'expert dels Laboratorios Cinfa, Eduardo González Zorzano, ofereix aquests 10 consells per dormir millor cada nit:

1. Establir un horari de son regular. Intentar anar a dormir i aixecar-se cada dia a la mateixa hora i seguir el ritme de son que marca l'organisme. No és recomanable quedar-se al llit més temps del necessari per dormir.

2. Atenció als factors ambientals. Cal mantenir el dormitori fosc, tranquil, ben ventilat i amb una temperatura ambiental confortable al llarg de la nit.

3. Mantenir el llit en bones condicions. És important que el matalàs no sigui ni massa tou ni massa dur. El coixí ha de tenir la densitat i l'alçada adequades per a cadascú. Cal recordar també que el llit ha de ser utilitzat per dormir i no per llegir, veure la televisió o treballar.

4. Regular els horaris dels àpats. No s'ha de menjar ni beure grans quantitats en les tres hores prèvies a anar al llit, ja que, els àpats abundants produeixen digestions pesades que interfereixen amb el son.

5. Evitar les migdiades llargues durant el dia. La migdiada posseeix beneficis cardiovasculars i mentals demostrats, però no ha de ser molt llarga perquè sinó pot fer més difícil adormir-se a la nit. El més recomanable és que duri entre 15 i 30 minuts i que l'interval de la finalització de la migdiada fins al moment d'anar a dormir a la nit sigui almenys de 7 hores.

6. Cal anar a dormir quan es té son. No és bo quedar-se adormit veient la televisió al sofà, ja que, després resulta més difícil tornar a agafar la son al llit. Cal canviar la sala d'estar pel dormitori tan bon punt pesin les parpelles o apareguin els badalls

7. Ritual relaxant abans d'anar a dormir. Pot ajudar a alliberar tensions realitzar alguna activitat relaxant mitja hora abans d'anar a dormir com llegir, escoltar música suau, practicar exercicis de relaxació o prendre un bany o una dutxa per eliminar tensions. Si tot i així no ve la son, cal concentrar-se en pensaments positius i tranquil·litzants.

8. Estil de vida saludable. L'alimentació equilibrada i l'esport s'han d'acompanyar d'altres hàbits sans com reduir o eliminar el consum de tabac, de de begudes alcohòliques o substàncies estimulants com el cafè, cafeïna o el te, que poden arribar a minvar la qualitat de la son.

9. Fer exercici físic. Si és possible, uns 30 o 40 minuts d'exercici físic diari. No obstant això, s'ha de procurar no realitzar activitat física entre 4 i 6 hores abans d'anar a dormir pel seu efecte excitant.

10. Solucions nutricionals. L'ús de complements alimentaris que continguin melatonina pot ser un recurs adequat, ja que, s'ha demostrat que una aportació externa d'aquesta substància natural ajuda a disminuir el temps necessari per agafar el son. A més, l'ús de complements amb rosella de Califòrnia i valeriana són adequats en els casos d'insomni per nerviosisme.