Els veïns de Terrassa van presentar 340 queixes i consultes al Síndic el 2015

La majoria de les actuacions van estar relacionades amb polítiques socials | El defensor del ciutadà va rebre més de 450 consultes i queixes de veïns de la comarca l'any passat | Castellbisbal va ser el municipi que va registrar més queixes mentre que Matadepera va fer més consultes

La Torre
26 de març del 2016
Actualitzat el 27 de març a les 8:52h
El Síndic de Greuges de Catalunya ha fet públic l'informe anual 2015. Al Vallès Occidental el nombre de queixes i consultes iniciades a la comarca l'any passat van ser 1.905 mentre que al conjunt del país la xifra es va elevar a les 23.130.

Les principals actuacions iniciades al Vallès Occidental per part del defensor dels drets dels ciutadans es concentren en l'àrea de polítiques socials (717) seguides de l'àrea de consum (411) i administració pública i tributs (393). En polítiques territorials (medi ambient, urbanisme i habitatge), el Síndic va recollir 200 queixes i consultes mentre que en seguretat ciutadana i justícia en van ser 95. Finalment, en cultura i llengua, es van interposar 3 queixes i dues consultes.

Per municipis de la nostra comarca, aquestes són les dades recollides pel Síndic l'any 2015:

Castellbisbal: 19 queixes / 15 consultes = 34
Matadepera: 11 queixes / 16 consultes = 27
Rellinars: 1 queixa / 1 consulta = 2
Terrassa: 189 queixes / 152 consultes = 341
Ullastrell: 4 queixes / 2 consultes = 6
Vacarisses: 6 queixes / 13 consultes = 19
Viladecavalls: 12 queixes / 11 consultes = 23

Entre les queixes que el Síndic de Greuges va acceptar i en va informar a la part afectada o responsable podem trobar específicament lligades a un municipi -i no de caràcter general-, per exemple:

1)
Queixa per l'actuació del Departament d'Ensenyament a l'hora de cobrir una baixa per malaltia en una llar d'infants de Terrassa 
Resolució: El Síndic ha recomanat al Departament que les baixes del personal
de manteniment es cobreixin com més aviat millor.
Compliment: D'acord amb la informació facilitada pel Departament, en un primer moment es va denegar la cobertura de la baixa sol·licitada per un membre del personal de manteniment de la llar d'infants, però en una segona sol·licitud de cobertura feta el mes de desembre de 2014, més d'un mes més tard de la primera sol·licitud, es va autoritzar la cobertura d'aquesta baixa amb personal substitut, tot i que finalment no es va cobrir perquè el treballador que ocupa la plaça va obtenir l'alta.

2)
Disconformitat amb la llista d'espera per a una intervenció quirúrgica a l'Hospital de Terrassa
Resolució: El Síndic ha suggerit al Departament de Salut que doni les ordres
oportunes perquè el CatSalut es posi en contacte amb la persona interessada a fi que pugui exercir el seu dret d'opció i ser intervinguda sense més demora.
Compliment: El Departament ha informat que la intervenció quirúrgica es va fer
el mes de gener de 2015.

3)
Disconformitat amb el procediment de reconeixement de l'Ajuntament de Terrassa de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades
Resolució: El Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família que adopti les mesures necessàries per iniciar, si escau, un procediment de revisió del PIA de la persona interessada, i a l'Ajuntament de Terrassa que es posi en contacte amb la promotora de la queixa i l'informi de la possibilitat de revisar el PIA de la persona interessada i de tramitar-lo, si escau, en aplicació de les previsions de l'Ordre BSF/339/2014.
Compliment: La persona interessada ha informat que es va emetre la resolució
PIA i se li va reconèixer i abonar la prestació que havia sol·licitat.