Cau una organització criminal que va cometre dos robatoris a Viladecavalls

Els Mossos han detingut dotze persones i tenen acreditats 48 robatoris consumats arreu del país | El líder de la organització s'encarregava de reclutar persones, els mostrava les millors ubicacions per als robatoris i on havien de vendre l'or que sostreien

Material decomissat en l'operatiu de Mossos
Material decomissat en l'operatiu de Mossos | Foto: Mossos d'Esquadra
La Torre
24 de març del 2016
Actualitzat a les 18:25h

Material decomissat en l'operatiu de Mossos Foto: Mossos d'Esquadra


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Central (AIC RPC) i a la Regió Policial Metropolitana Nord (AIC RPMN) van detenir el 16 de març dotze persones com a presumptes autores de 48 robatoris en cases i pisos d’arreu de Catalunya. Segons ha pogut saber La Torre, d'aquests 48 n'hi hauria 2 que s'haurien produït a Viladecavalls.
 
L’operació que ha permès desarticular aquesta organització criminal va ser fruit de la confluència de dues investigacions entre les dues àrees d’investigació criminal.
D’una banda, els investigadors de l’AIC RPC havien detectat l’assentament d’un grup de persones de nacionalitat albanesa que es dedicaven a la comissió de robatoris amb força. D’altra banda, l’AIC RPMN estava fent indagacions al voltant de les activitats d’una empresa de lloguer de vehicles perquè tenien coneixement que un grup d’albanesos arrendava turismes de forma habitual per poder-se desplaçar i cometre robatoris amb força a domicilis.
 
Reclutador de lladres
 
D’aquest grup en destacava un albanès que reclutava persones originàries del seu país quan arribaven a Catalunya amb la única finalitat de cometre robatoris. El líder de la banda hi contactava, els rebia personalment i des d’un primer moment els acompanyava per mostrar-los les zones més propícies per a la consumació de robatoris en domicilis.
 
Un cop havien format la bateria delictiva, llogaven un cotxe i es desplaçaven cap a localitats de les comarques de la Catalunya central i de la conurbació metropolitana de Barcelona amb l’objectiu de localitzar cases on perpetrar els robatoris. Quan ja les tenien seleccionades fixaven el dia i hi accedien després de forçar la finestra o la porta. Els lladres s’enduien tot el que estigués al seu abast amb bona sortida al mercat negre, tot i que principalment buscaven diners i joies.
 
Venda del material sostret
 
A mesura que la investigació avançava va quedar palès que els lladres treballaven en col·laboració amb un home de nacionalitat italiana que regentava dues botigues de compra-venda d’or a Barcelona. Aquest home els rebia fora l’horari d’obertura dels establiments i, fins i tot, al seu domicili particular per tal de comprar l’or que sostreien. El receptador els abonava els diners directament, tot i que també li’n donava una part al líder de la banda en concepte de comissió.
 
Explotació del cas
 

Material decomissat en l'operatiu de Mossos Foto: Mossos d'Esquadra


El 16 de març, ja amb tota la informació recopilada, es va realitzar un operatiu policial i es van dur a terme quatre entrades a Barcelona i tres a l’Hospitalet de Llobregat que va culminar amb la detenció de dotze persones acusades de 48 robatoris amb força en domicilis d’arreu de Catalunya i de pertinença a organització criminal. S’han acreditat fets a les comarques del Maresme, Vallès Occidental i Oriental, Bages, Osona, Anoia, Baix Llobregat, Solsonès i Alt Penedès.
 
En els escorcolls els policies van recuperar joies, documentació italiana falsa, diversos rellotges, 500 lliures esterlines, 7.800 euros i una gran quantitat d’estris i eines per a la comissió dels robatoris com tornavisos, palanques o passamuntanyes.
 
Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar presó per onze dels dotze detinguts. Hores d’ara els investigadors estan duent a terme les gestions pertinents per localitzar els propietaris dels objectes recuperats.