Els Premis d'Educació en el Lleure distingeixen entitats de Terrassa

Distincions per l'Associació Educativa Can Palet i l'AeiG Torrent de les Bruixes

Esteve Plantada
12 de març del 2016
Dues entitats de Barcelona i dues més de Terrassa, i una de Celrà i una altra de Palma han estat guardonades als Premis d'Educació en el Lleure en aquesta dotzena edició dels premis instaurats per la Fundació Carulla, a la qual s'havien presentat cinquanta-set candidatures en les diferents categories.
 
La terrassenca Associació Educativa Can Palet ha estat distingida en l'apartat de Trajectòria pels seus 50 anys fent esplai. Per la seva banda, els Esplais i Caus de Sants-Montjuïc han vist reconeguda la seva acció AcampaSants amb el Premi a la millor experiència o projecte presentats que estigui fet per joves i/o adreçat a joves, que atorga la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Els premis restants, a Projectes i Experiències, han estat per a La #CarboneraCelrà, de l'Associació de voluntaris per a la millora i protecció de l’entorn natural de la localitat gironina; Gatamoix, de la Fundació Maria Ferret; Escoltisme i guiatge de Mallorca; Detrunkis, cap a Nous Horitzons, de l'AeiG Torrent de les Bruixes, de Terrassa i els 40 anys d'Escoltes Catalans, de Barcelona.
 
Els Premis d’Educació en el Lleure són sis guardons, dotats amb 4.000 euros cadascun, destinats a reconèixer projectes, experiències i trajectòries de caràcter educatiu en l’àmbit de l’educació social i del lleure.
 
El jurat encarregat d'emetre el veredicte ha estat compost per Carles Barba, Josep Gonzàlez-Agàpito, Fabian Mohedano, Rosa M. Pujol, Núria Ramon, Rafa Ruiz de Gauna, Antoni Reig i Marta Rosàs.
 
El lliurament dels guardons serà el dilluns 14 de març, a les set de la tarda, al Palau Robert (Diagonal-Passeig de Gràcia, de Barcelona). Presidirà l’acte Marta Vilalta, directora general de Juventut de la Generalitat de Catalunya, acompanyada de Carles Duarte, president de la Fundació Carulla. Júlia Petit, responsable d’Associacionisme Educatiu i Educació No Formada del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, intervindrà en nom dels premiats i Antoni Reig, membre del jurat dels Premis d’Educació en el Lleure, farà una glosa en representació del jurat. Una hora abans, la Gumbo Jass Band oferirà un concert als jardins del mateix recinte.
 
           
Els premiats 
Trajectòria
50 anys fent esplai
Associació Educativa Can Palet
Terrassa
Per la seva trajectòria de servei als infants i joves del barri de Can Palet de Terrassa, al llarg d’aquest 50 anys, tant en colònies com als esplais de cap de setmana i al centre obert i diari. Ha actualitzat permanentment les seves activitats per respondre a les necessitats de l’entorn, com ara el reforç educatiu, l’atenció a famílies i la inserció laboral, tot des d’una visió integradora. L’associació participa activament en xarxes, federacions i en la vida comunitària i s’ha convertit en un espai de referència i convivència de persones de diferents orígens. 
 
Detrunkis cap a Nous Horitzons
AEiG Torrent de les Bruixes
Terrassa
A un projecte ben elaborat i organitzat que neix de la mà de joves de 18 i 19 anys que es plantegen trobar alternatives al capitalisme i que s’interpel·len sobre la manera de viure en la societat. Detrunkis cap a Nous Hortizons destaca per ser un programa a llarg termini –que s’inicia amb una estada a Guatemala durant l’any 2013– que pretén abraçar tot un cicle, des del moment en què els joves decideixen què volen i com ho volen fer, fins la consecutiva formació necessària, el coneixement de les poblacions autogestionades a través de les seves vivències i la vocació de treballar per a la transformació social. “Pensar globalment i actuar localment” és el seu lema.objectius principals de l’associació, que són, principalment, formar persones autònomes, solidàries, responsables, crítiques i compromeses.