UNIVERSITAT

Una lent de contacte creada a Terrassa frena la progressió de la miopia

És fruit de la tesi doctoral de Jaume Pauné, que ja l'ha patentat i fabricat pel seu compte.

per La Torre, 7 de març de 2016 a les 14:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Jaume Pauné Foto: Cristóbal Castro

Jaume Pauné, doctorat recentment en Optometria i Ciències de la Visió per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha desenvolupat una nova lent de contacte que frena, fins a un 43%, la progressió de la miopia, modificant l'enfocament a la perifèria de la retina.

Aquesta lent de contacte és fruit de la tesi doctoral, que ja ha patentat i fabricat pel seu compte,  dirigida pels professors de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC Jesús Armengol i Lluïsa Quevedo.


Segons Pauné, "no existeix cap altra lent de contacte progressiva comercialitzada al món amb aquesta efectivitat i, per aquest motiu, crec que tindrà un gran impacte immediat, sobretot en la població més jove. La miopia s'inicia cap als nou anys de mitjana i estimo que, aproximadament, el 25% dels nens als 13 anys són miops, arribant a valors del 45% en la població universitària", explica el doctor.
 

La innovadora lent de contacte controla el desenfocament perifèric per alentir la progressió de la miopia en nens i joves. Aquest nou disseny es basa en una modificació continuada de la potència refractiva que difereix significativament dels nous dissenys utilitzats.

Segons Pauné, "el meu disseny està basat en estudis que han demostrat que, malgrat que una persona hi vegi bé de lluny, és a dir, en sentit recte i al front, als laterals continua veient imatges, però borroses. Aquest efecte fa que la miopia continuï progressant. Per això, la lent de contacte que he desenvolupat és radicalment diferent a les convencionals. Aquestes intenten corregir la miopia modificant el centre de la retina; les que he creat modifiquen la imatge al centre i també als laterals, és a dir, a tota l’extensió  de la retina", argumenta Pauné. "De fet", conclou, "experiments realitzats en animals confirmen que la imatge que es forma a la perifèria de la retina és fonamental per al control de la miopia".
 
Validació clínica
Pauné fabrica la nova lent amb materials hidrofílics i gas permeable i la seva òptica. El comportament de les noves lents han estat validats exhaustivament en cinc estudis clínics publicats en quatre revistes científiques indexades. Després d’aquesta validació, la lent s’ha patentat a Espanya.
 
L'eficàcia de la lent hidrofílica ja ha estat provada amb un centenar de pacients que les han utilitzat al llarg de dos anys. L’anàlisi ha mostrat un efecte de fre de fins a un 43% en la progressió de la miopia. Els estudis clínics s’han realitzat a les consultes de la doctora Fernández-Agrafojo i del mateix Jaume Paunè (Centre Marsden), ubicades al Centro Médico Teknon; a la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC, al Centre de Desenvolupament, Sensors i Sistemes (CD6) i al Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC, i a la Universidad do Minho (Portugal).
 
 
La miopia és un factor de risc
La miopia és el principal defecte de visió al món i la cinquena causa de ceguesa, i un dels principals factors de risc de la majoria de malalties oculars greus associades directament amb la quantitat de diòptries.
 
Segons un estudi publicat recentment a la revista científica Nature, la incidència de la miopia a la població va en augment. Per exemple, en alguns països asiàtics afecta fins al 80% de la població estudiant activa, causant greus problemes de salut, amb les conseqüents problemàtiques socioeconòmiques, d’atenció sanitària i d'equipaments de correccions òptiques.
 
 
Jaume Pauné
Jaume Pauné (Barcelona, 1964) es va diplomar l’any 1991 a la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT) de la UPC, sent el primer de la seva promoció.

Posteriorment, va graduar-se del Màster Universitari d'Optometria i Ciències de la Visió a la FOOT, amb un treball de fi de màster que va donar peu a la creació d'una nova lent de contacte que corregeix la hipermetropia mentre es dorm.  L’any 1992 va rebre el premi del Colegio Nacional de Opticos-Optometristas pel seu treball en lents de contacte per controlar la miopia i, l’any 2010, se li va atorgar el mateix premi pel treball en el desenvolupament de la lent d'ortoqueratologia per la hipermetropia. Actualment, treballa al Centro Médico Teknon i al seu propi Centre de Teràpia Visual Marsden.


 

 

Participació