Gran èxit a la presentació pública de ‘Terrassa Decideix’

Sílvia Alcántara ha dit que “les consultes per la independència i l’exercici de l’autodeterminació s’estenen com una taca d’oli”

G.C.
12 de maig del 2010
Terrassa Decideix va creixent i obrint camí per aconseguir que els ciutadans votin per si volen la Independència de Catalunya. Aquest dimarts s'ha fet l'acte de la presentació pública de la plataforma. Ha estat un èxit. El Cinema Catalunya s’ha omplert de gom a gom, hi han assistit prop de 500 persones. Però com que les places han estat limitades, al voltant de 100 persones, segons l’organització, s’han hagut de quedar al carrer. Àngel Casanovas, coordinador de la plataforma s’ha mostrat content per la resposta ciutadana i ha lamentat que moltes persones es quedessin a les portes dient que la pròxima vegada buscaran un espai més gran. Ha afegit: “Teníem previsions, potser, més modestes”.

L’actriu terrassenca Àngels Poch ha estat l’encarregada de conduir l’acte. I s’ha comptat amb les intervencions de Sílvia Alcántara, Youssef Ghazi, Manolo Márquez, Jaume Canyameres, Antonio Cazorla i Àngel Casanovas, a més, del periodista i escriptor, Vicenç Villatoro. També, s'ha fet una actuació musical a càrrec de Núria Lozano, Carol Duran i Joan Boada (La Carrau). Les paraules més escoltades durant el vespre-nit, han estat: llibertat, independència, poble, immigració, vot i Catalunya. Aquestes anaven acompanyades d’il·lusió, confiança i molt sentiment, de la seguretat que amb els ciutadans és possible. Per fer-ho possible, s’han d’aconseguir 750 voluntaris, 30.000 euros i els espais necessaris per fer les consultes. La part econòmica és essencial, i per això, només entrar al recinte s’ha donat un sobre a tots els assistents perquè, els qui volguessin i poguessin, posessin el seu granet de sorra fent la seva aportació. Casanovas, ha demanat: “Col·laboreu econòmicament, necessitem 30.000 euros, i 750 voluntaris, segur que els tindrem, tant els euros com els voluntaris, però això s’ha de fer entre tots”.

Cap al principi de la celebració, s’ha passat un curtmetratge que porta com a títol I’m catalan I love freedom dirigit per Alexandre Fenoll, on reflectia una Catalunya Independent, amb història, fe i sentiments. Una Catalunya amb una dona al capdavant -una Presidenta- i un equip que es preocupa pel país, la política i l’economia, entre d’altres assumptes. Temes que preocupen a gran part de les persones assegudes a la sala. Poch, en acabar l’emissió d’aquest curtmetratge ha dit: “Si volem que es compleixi (el que hem vist), votem a favor”.

A continuació, ha estat el torn de Jaume Canyameres, promotor cultural i que té la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. S’ha encarregat de parlar de la “democràcia plena”, ha dit que “hem d’aconseguir que la gent tingui uns drets universals”, i ha finalitzat dient: “Hem de fer un pas endavant, cap a la democràcia. Demano que nosaltres, els ciutadans, diguem: 'Vinga, endavant, i visca Catalunya'”. L’escriptora Sílvia Alcántara ha parlat del dret d’autodeterminació, ha explicat que l'any 2000, Aznar hi va anar en contra, i per tant, ja se’n parlava. I ha afirmat que ara, “les consultes per la independència i l’exercici de l’autodeterminació s’estenen com una taca d’oli, amb l’únic empar de la voluntat actual que ha empès, fins i tot al nostre Parlament a mostrar que és favorable a la consulta”. Ha conclòs dient que només la veu del poble pot fer que arribi un moment veritablement històric que pugui fer canviar la humanitat. Antonio Cazorla, president de l’associació de veïns del barri de Montserrat, ha explicat que ell va venir a viure a Catalunya l’any 50, i que va adaptar-se a la nova cultura, “això ha estat l’eina de treball de tota la meva vida”. D’aquesta manera ha parlat dels immigrants, de “l’estima per la nostra terra” i que no hi ha diferències, perquè tots “plorem i riem pel mateix, tots som iguals”. També ha parlat d’immigració Youssef Ghazi, mediador cultural, que ha llegit un manifest de l’organització 'Veu Pròpia', on ha destacat el dret a decidir de qualsevol poble. Manolo Márquez, historiador i fundador i editor de Kaos en la Red va venir de fora de Catalunya amb 13 anys, i es considera català. “Estem patint un atac molt dur d’un Tribunal Constitucional que no respecta les decisions dels catalans. Això no és democràcia”, ha dit referint-se a l'Estatut. I ha afegit que “tenim el dret a poder decidir. Tots som demòcrates”. Ha explicat que aquesta crisi recau sobre les espatlles dels treballadors, i molt especialment, sobre les dels immigrants. I que cal “recuperar les paraules llibertat, lluita per la llibertat i independència. No és cap delicte ser independentista”.

Jaume Cabré no ha pogut assistir perquè està a Itàlia “estenent” la cultura catalana, però ha enviat el seu missatge. Tampoc ha estat possible per a Pepe Ruiz, portaveu de 'Veu Pròpia’. Cabré va votar a Matadepera, igual que Vicenç Villatoro, però igualment ha volgut mostrar el seu suport. El periodista i escriptor ha llegit el manifest de ‘Terrassa Decideix’, signat per més de 200 persones, en què s’ha dit els motius per dur a terme la consulta. “En primer lloc per convicció democràtica , en segon lloc, des de la convicció que Catalunya té per història, per cultura, per voluntat dels ciutadans, una personalitat nacional que la fa subjecte d’aquest dret a decidir el seu propi futur”. I ha afirmat que “tenim, tots junts, el dret i el deure de participar en el disseny del nostre futur col·lectiu”. Ha anunciat, també, que diverses poblacions han fet la consulta, i Terrassa no es pot quedar al marge. Finalment, ha fet una crida a la participació dient que “sigui quin sigui el model de futur" en el que creuen, vulguin la independència o no, han de votar.

Ara només cal que segueixin fent pinya, aconsegueixin els recursos necessaris per poder escollir una data i, finalment, que la gent voti, ja sigui a favor, en contra o en blanc.