Era el 2004 i la font dels Caus del Guitard de Terrassa tornaven a brollar

Pla seqüència dels Caus del Guitard
Pla seqüència dels Caus del Guitard
La Torre
06 de març del 2016
Actualitzat a les 10:22h
Joan Puig ha estat l'impulsor de la campanya ciutadana que pretén recuperar el pantà de Xoriguera. Amb aquesta iniciativa al cap, aquest egarenc ha fet arribar a La Torre un vídeo que va guanyar l'any 2004 el Concurs del Coro Vell Terrassa. Es tracta d'un pla seqüència dels Caus del Guitard. Era l'abril d'aquell any i la novetat és que tornaven a rajar.  La idea és, amb aquest vídeo, "reforçar el pensament de l'aigua que és perd al no retenir-la les parets d'un nou possible pantà".



A 480 m d'altitud, a la propietat de Can Guitard de la Muntanya, ben amunt del torrent Maleït o de la Xuriguera, es troba la surgència dels Caus del Guitard, que és una font que només raja després de períodes de pluja importants, al voltant de 200 mm en menys d'un mes. El doll d'aigua en forma de cascada esdevé espectacular i és per això que és una de les fonts més conegudes de Terrassa.

El forat per on brolla l'aigua té una forma allargassada de 40 cm d'alçada i d'1,50 m d’amplada aproximadament. De la boca s’inicia un primer tram de galeria de 8 m de longitud al final de la qual hi ha un pou de 4 m de fondària. Aquest pou va ésser desobstruït pels membres del Grup d’Espeleologia de Badalona. Posteriorment, el G.E.S del Club Muntanyenc de Terrassa entre el 1980 i 1981 va topografiar 40m de recorregut, que es mostren a continuació, dels 83m fins avui explorats.