Els Premis Enderrock reivindiquen la bona salut de la música del país

Els egarencs Anna Alàs, Carles Raya i Gemma Humet han estat els guardonats en els premis de la música catalana

Esteve Plantada
04 de març del 2016
Actualitzat a les 12:38h

Els guardonats, a la gala dels Premis Enderrock d'aquest dijous Foto: José M. Gutiérrez


El Teatre Municipal de Girona ha acollit aquest dijous a la nit la gala de lliurament dels Premis Enderrock 2016 – XVIII Premis de la Música Catalana. L'acte, que ha començat amb l'actuació de Sopa de Cabra, ha comptat amb la presència de la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, el conseller de Cultura, Santi Vila, i l’alcalde de Girona, Albert Ballesta, entre d'altres autoritats, i no ha esquivat la reivindicació i les referències al moment que viu el país.

Des del discurs inaugural de Lluís Gendrau, on s'ha imaginat en "un país independent on el pressupost de cultura no s'ha hagut de reduir", passant per la dignificació ebrenca de "lo riu és vida" de Joan Rovira –artista revelació per votació popular–, fins al clam de llibertat i decisió dels maresmencs Ebri Knight. Durant l'acte s'han lliurat els premis de la crítica i de la votació popular als millors discos, cançons i grups del l’any, en uns premis que han mostrat, per divuitena ocasió, el gruix, la salut i la diversitat de la música que es fa arreu del país.

En el decurs de la vetllada també han actuat Pantaleó, Blaumut, Obeses, Animal, Aspencat i Adrià Puntí, que ha sorprès l'auditori amb la interpretació, tot sol al piano, de dues cançons del seu darrer i aclamat disc. També hi ha hagut moments per a l'emoció, amb la menció a Marc Grau que han fet el mateix grup gironí i també Els Pets, o el record a Muriel Casals dels components d'Ebri Knight.

Els guardonats egarencs

D'entre les produccions reconegudes enguany, destaca el premi de la crítica al millor disc de Música Clàssica d'aquest 2015, que ha estat per a La viola d'or, una recuperació patrimonial d'una peça de teatre líric català amb música d'Enric Morera i text d'Apel·les Mestres. El cast d'aquesta producció, recuperada per l'Associació per a la Divulgació, l'Ensenyament i la Promoció de la Música Catalana (ADEP.CAT), l'encapçalen el director basc format a Catalunya Diego Martin-Etxebarria i les veus solistes del baríton Josep-Ramon Olivé i la terrassenca Anna Alàs i Jové, aquesta última en el rol de Clareta. El pes instrumental recau en la Cobla Marinada, on hi trobem el trompetista i compositor terrassenc Carles Raya.

Segons Alàs i Jové, que no va poder assistir a la gala en coincidir amb una funció al Gran Teatre del Liceu, aquesta peça "és el millor exemple de com vestir el llegat popular amb recursos propis de la música clàssica per oferir una vetllada artísticament exigent que connecta amb el riure de tota la familia." El llençament del disc va coincidir amb la gira de representacions en diversos teatres de Catalunya.

Paral·lelament als premis de la crítica s'han escollit d'altres premis per votació popular en els quals la terrassenca Gemma Humet s'ha erigit amb el de millor disc de cançó d'autor per Si canto enrere, el seu primer projecte en solitari. Editat per Satélite K, el disc recull creacions tant de la pròpia artista com en col·laboració amb altres autors de l'escena folk catalana.

Els Catarres, grans triomfadors

Amb tres premis (Millor disc i portada per Big Bang, i millor lletra per En peu de guerra), Els Catarres han tornat a ser el grup més guardonat dels Premis Enderrock 2016 per votació popular, tal com ja va passar l'any 2014. Enguany, però, el grup d'Aiguafreda comparteix protagonisme amb els valencians Aspencat i Ebri Knight, amb dos guardons respectivament, i Blaumut, que ha estat distingit com a Millor artista.

La clau de girar el taller (Satélite K) d'Adrià Puntí és el millor disc de l’any, segons els Premis Enderrock de la crítica. Els guardons també han distingit Obeses com el millor artista de l’any en reconeixement a una trajectòria creixent que ha culminat amb Monstres i princeses (Música Global). Els Pets s'han fet amb el Premi Enderrock a la trajectòria pel seu 30è aniversari dalt dels escenaris.