Terrassa es mobilitza contra la reforma 3+2 i pel tancament de línies de P3

Aquest dijous, vaga i manifestació convocada pel SEPC del Montserrat Roig i l'Assemblea d'Estudiants de Terrassa pel Pla Bolonya | Diumenge, la Comunitat Educativa de Terrassa sortirà el carrer en defensa del manteniment de 6 línies de parvulari a les escoles de la ciutat

Sirvent, León i Pleguezuelos amb els cartells reivindicatius de vaga i manifestacions
Sirvent, León i Pleguezuelos amb els cartells reivindicatius de vaga i manifestacions | Foto: Lluïsa Tarrida
Lluïsa Tarrida
02 de març del 2016
Actualitzat a les 14:52h

Sirvent, León i Pleguezuelos amb els cartells reivindicatius de vaga i manifestacions Foto: Lluïsa Tarrida


Aquest dijous, dia 3 de març, el SEPC del Montserrat Roig i l'Assemblea d'Estudiants de Terrassa han convocat una manifestació sota el lema Prou imposicions espanyoles i europees: Per una educació digna en una terra lliure, mai més una educació sense nosaltres! S'iniciarà a dos quarts d'onze del matí des de la plaça del Progrés i recorrerà els carrers cèntrics de la ciutat. La convocatòria de vaga també té el suport d'Arran i de CUP Terrassa. 

Pel SEPC recorden que "aquest atac" prové del Reial Decret del ministeri de Educación, Cultura y Deporte conegut popularment com el decret 3+2 i que va ser aprovat pel govern del Partit Popular l’any 2015, "un nou pla universitari que condueix a la universitat pública cap a un model universitat-empresa, camí ja iniciat amb el Pla Bolonya".

Joan León, representant del SEPC-AET ha explicat que amb aquesta reforma suposarà "l'eliminació d'aquells graus i facultats que no siguin productius i competitius dins de la seva lògica capitalista, com ara aquells estudis relacionats amb les branques socials i humanistes" i ha afegit que "a més, suposa un augment de les taxes universitàries dels estudis superiors ja que al cursar graus més generalistes es torna imprescindible estudiar un màster, el preu dels quals oscil·la entre els 3.000 i els 23.000€ en cas que sigui públic".
Finalment, León ha exposat que amb aquest nou sistema, "la democràcia interna de les universitats quedarà supeditada a mans de les empreses que decidiran què cal estudiar i com". 

Per tot plegat convoquen la vaga i la manifestació aquest dijous, i animen que s'hi uneixin no només els estudiants sinó també "les classes populars, perquè defensin una educació lliure per als seus fills". 

Des de la CUP han volgut mostrar el suport explícit a aquesta convocatòria i ho han fet recordant que en el passat ple de febrer van dur tres esmenes sobre la proposta de resolució en defensa de l'educació pública en què lamentaven que la política del govern socialista havia estat d'enviar les "escoles públiques a la perifèria, deixant el centre només escoles concertades". Maria Sirvent ha explicat que les esmenes anaven encaminades a "apostar per la disminució de ràtios a 20 alumnes a P3 i a 25 alumnes a primària així com a suprimir els concerts de les escoles que segreguen per sexes; eliminar les concertades fent que s'adhereixin a l'escola pública o passin a ser privades sense subvencions de les administracions; i no anticipar el tancament de línies de P3 a les escoles públiques abans de les preinscripcions per tal que els pares puguin matricular els seus fills i si hi havia prou inscripcions no eliminar la línia". 

Can Montllor, la lluita continua

D'altra banda, aquest diumenge, dia 6 de març, tindrà lloc una cercavila reivindicativa sota el lema Educació pública més que mai! L'acte, organitzat per SOS Ensenyament i la Comunitat Educativa de Terrassa s'iniciarà a les dotze del migdia des del Parc dels Catalans. La passejada pretén ser una defensa de l'escola pública alhora que una denúncia pels tancaments de les línies de P3 i una demanda de reducció de ràtios. Així mateix, la Comunitat Educativa de Terrassa també fa una crida a dir "No" als barracons i reivindicar la construcció de l'escola i els dos instituts.

Ignasi Pleguezuelos, pare de l'AMPA Can Montllor ha estat l'encarregat d'explicar els motius d'aquesta convocatòria recordant que a Terrassa per al curs vinent hi ha amenaçades la continuïtat de sis línies de P3. Així mateix, ha denunciat que s'està "estigmatitzant l'escola pública" i ha fet una defensa de "la necessitat de reduir ràtios per donar més qualitat al servei". Pleguezuelos ha reivindicat que la lluita pel projecte educatiu de Can Montllor continua viva malgrat que l'escola es va tancar el 2013 i els alumnes es van derivar, en gran part, a l'escola Roser Capdevila de Terrassa.