Posar fi a les desigualtats entre els barris de Terrassa

El projecte "Fomentar el comerç de proximitat a tots el barris" serà una eina estratègica per millorar les condicions de vida i les oportunitats a tots els habitants de Terrassa

Xavi Matilla
29 de febrer del 2016
Actualitzat a les 10:26h
L'Ajuntament de Terrassa desenvoluparà el projecte "Fomentar el comerç de proximitat a tots el barris" elaborat i proposat per Terrassa en Comú, i aprovat pel Ple municipal de febrer. El projecte significarà l'aplicació de polítiques concretes i es centrarà en una de les màximes prioritats de TeC: els barris de Terrassa, i específicament aquells que estan en pitjors condicions en aquests moments.

La proposta té el seu origen en dues preocupacions. La primera, per la recent i excessiva proliferació de mitjanes i grans superfícies comercials a Terrassa, un fet inaudit a la ciutat, i la sensació de que s'està produint sota el descontrol del govern de la ciutat. I la segona, pel creixent augment de les desigualtats entre barris a la ciutat, també en la seva activitat comercial, i a la vegada l'existència de gran quantitat de locals buits precisament en aquells barris que menys comerços i activitats tenen.

El projecte es concreta en dues accions bàsiques, complementàries i simultànies:
1. Aplicar els instruments urbanístics (modificació puntual de planejament i suspensió de llicències) que permetin reduir el sobredimensionament existent de sòls aptes per a mitjanes i grans superfícies. 
2. Delimitar "àrees prioritàries per al foment del comerç de proximitat" en aquells barris, carrers o àmbits en els que es detecti absència de comerç de proximitat i alhora disposin de locals buits.
Per a desenvolupar el projecte, es constituirà un equip tècnic encarregat de: construir una borsa de "locals accessibles" mitjançant la mediació entre propietaris, assessorar i acompanyar aquelles persones que tinguin la voluntat d’iniciar un nova activitat comercial, i gestionar una línia d’ajudes econòmiques encaminades a dos objectius: facilitar l’accés als locals (al lloguer) i incentivar “activitats prioritàries” d’acord amb les necessitats que es detectin a cada àrea i al foment d'iniciatives d'economia social i vinculades als productes del territori.

El projecte significarà avançar en noves polítiques urbanes, i voldria destacar que aporta quatre idees força que permeten anar molt més enllà del que el govern de la ciutat ha fet fins ara:
- Aplicar instruments municipals i polítiques concretes per posar ordre al desgavell comercial de la ciutat.
- Una nova visió respecte quines poden ser les noves les prioritats comercials: tant important és vetllar pel comerç de proximitat existent com incentivar comerç de proximitat en els barris on no n’hi ha.
- El comerç és un factor estratègic a la ciutat, que permet treballar en favor de l’equilibri entre els diferents barris, i que mitjançant el comerç de proximitat podem catalitzar múltiples millores i oportunitats.
- Una nova actitud: cal deixar de ser observador i actuar de manera molt més pro-activa a la ciutat, cal conèixer i cal intermediar per activar comerç de proximitat en aquells barris on creiem que és més necessari.

Si el govern de la ciutat, tal i com s'ha compromès, inicia en breu el projecte, en el termini de tres mesos, la ciutat podrà ordenar les diverses tipologies de comerç existents en favor del comerç de proximitat com una eina estratègica per reduir les desigualtats entre barris i millorar les condicions de vida i les oportunitats a tots els barris de Terrassa. Des de Terrassa en Comú, continuarem treballant i vetllant per què així sigui.

Xavi Matilla
Terrassa en Comú