Els bancs tenen un total de 2.102 habitatges buits a la ciutat de Terrassa

Barcelona, la ciutat egarenca i l'Hospitalet de Llobregat són les ciutats amb més habitatges buits després d'una execució hipotecària | El nou Registre d'Habitatges Buits permet saber el nombre d'habitatges buits per municipi

per Elisenda Pallarès , 1 de març de 2016 a les 10:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de març de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fins ara es desconeixia el nombre d'habitatges que estaven en mans dels bancs després de produir-se una execució hipotecària. Arran del Decret llei 1/2015, de mobilització del parc d'habitatges provinents d'execucions hipotecàries, els bancs proporcionen aquestes dades a l'Agència Catalana de l'Habitatge que les recull al Registre d'Habitatges Buits.

NacióDigital ha fet la petició del Registre d'Habitatges Buits per tal de saber quants immobles sense ocupar tenen les entitats financeres a Catalunya.


46.974 habitatges buits

A Catalunya hi ha un total 46.974 habitatges buits després d'un procés d'execució hipotecària. Barcelona és la ciutat que lidera el rànquing amb 2.685 habitatges, la segueixen Terrassa amb 2.102 i l'Hospitalet de Llobregat amb 1.701. Per comarques són el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Segrià les que més pisos i cases desocupades tenen.


El següent mapa permet explorar els immobles desocupats que hi ha a cada població. Hi ha un total de 747 municipis on hi ha pisos i cases buits propietat d'entitats bancàries. Per conèixer les dades d'una localitat en concret, pots fer la recerca.Ampliació del parc públic de lloguer

Aquells immobles que faci més de dos anys que són desocupats poden ser reclamats pels ajuntaments per ampliar el seu parc públic de lloguer social. La Llei 24/2015, de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, contempla la cessió obligatòria d'aquests pisos per un període de 3 anys quan es trobin a municipis amb famílies en situacions de risc d’exclusió residencial. Com és el cas de Mollet del Vallès on l'ajuntament reclama 171 pisos als bancs.

Segons l'Agència Catalana d'Habitatge el dret de tanteig ha servit per ampliar el parc públic amb més de 150 nous habitatges adquirits gràcies a l’aprovació del Decret llei 1/2015. Diversos convenis amb entitats financeres han permès incrementar el parc d’habitatge social disponible en un total de 1.630 nous habitatges.
 
Tarragona a l'espera de pisos per al lloguer social
"La nova legislació estableix que un banc no et pot desnonar sense oferir-te un lloguer social si no tens una alternativa. Però actualment els bancs pressionen les persones afectades perquè renuncien a quedar-se a casa seva pagant un lloguer social" explica Jesús Sánchez, coordinador de la PAH Tarragona. "El divendres 19 de febrer la PAH de Tarragona vam ocupar una oficina del BBVA per reclamar que l'entitat dialogues amb un company que havia de ser desnonat. Si no fem aquestes accions, els bancs no ens escolten" lamenta Sánchez. Aquesta redacció ha intentat contactar amb el BBVA però no ha rebut resposta.

A Tarragona les entitats financeres tenen 1.267 habitatges buits procedents d'execucions hipotecàries i segons la PAH tan sols hi ha 4 pisos d'emergència social que sempre estan ocupats. L’Ajuntament de Tarragona, mitjançant un Decret, ha requerit a les entitats financeres que sigui possible accedir immediatament a aquests habitatges buits,  inspeccionar-los i determinar si estan en condicions d’habitabilitat. L’Ajuntament té un pressupost de 100.000 € per realitzar les  reformes a aquests pisos, que després passaran  a la Borsa d’Habitatges de lloguer social. La PAH Tarragona reclama que l'ajuntament no hagi sancionat els bancs que tenen pisos buits de fa més de dos anys.


 

 

Participació