CCOO i comitè de Mina clamen en defensa dels llocs de treball

Exigeixen als partits polítics que assegurin "la preservació de les condicions laborals de la plantilla", la qual cosa implica refusar la gestió directa per part de l'Ajuntament del servei

La Torre
26 de febrer del 2016
Actualitzat el 18 de març a les 11:51h
Representants de CCOO i del comitè d'empresa de Mina
Representants de CCOO i del comitè d'empresa de Mina | Foto: Marcel Marsal

CCOO del Vallès Occidental - Catalunya Central i el comitè d’empresa de Mina Pública d’Aigües de Terrassa, SA, davant el debat obert sobre una possible reversió del model de gestió del servei, han exposat aquest divendres el seu posicionament al respecte. Enrique Rodríguez, secretari general de Territori VOCC de CCOO; Francesc Garcia, coordinador del Sector de l'Aigua de CCOO Catalunya; i Francisco García, president del comitè d’empresa de Mina Pública d’Aigües de Terrassa han estat els encarregats d'explicar en quina situació es troba la plantilla de l'empresa i com estan vivint els darrers esdeveniments.

I és que davant l'aparició de les darreres informacions aparegudes sobre la finalització de la concessió a Mina del servei de l'aigua i una possible municipalització, els treballadors de l'empresa han volgut expressar públicament el seu "malestar". Afirmen que "sembla que fins la data no es tingui en compte que aquest servei el proveeixen persones; que són famílies que depenen de la feina que desenvolupen dia a dia com a treballadors de Mina de Terrassa". 

Des de CCOO volen recalcar que "estem parlant d'un dret bàsic i no d'una mercaderia, els treballadors no som mers instruments per proveir aquest servei". Per aquest motiu, exigeixen que "se'ns deixi de tenir en l'oblit i hi hagi un compromís ferm i inalterable envers la nostra feina, llocs de treball dignes i condicions laborals que en tants anys hem forjat".

El sindicat i el comitè d'empresa han explicat que davant d'un cas de reversió de la gestió d'un servei públic -altrament dit remunicipalització-, els Ajuntaments poden procedir a fer-ho per diferents vies i amb diferents tipus d'empresa de destí. Fos una gestió directa, com a societat mercantil o com a gestió indirecta a través d'una empresa privada, CCOO recalca que seria d'aplicació la subrogació del personal però que la diferència entre una opció o altra rauria en els drets que els treballadors arrossegarien.

Dues vies, diferents resultats

Així, en el cas que l'Ajuntament opti per una gestió directa -sigui a través del mateix Ajuntament o d'un ens instrumental- les persones treballadores de l'empresa que fins ara oferia el servei seran subrogades però perdrien la condició de fixes en plantilla i "també es veuria qüestionada la seva antiguitat". En no haver passat un concurs públic i, per tant, ser funcionaris, passarien a formar part del personal "temporal".

En canvi, en el supòsit que el govern opti per derivar el servei a una societat mercantil o apostar per la gestió indirecta, el personal continuaria oferint el mateix servei amb "exactament" les mateixes condicions que té actualment.

Per tot plegat i tenint en compte aquestes circumstàncies, CCOO i el comitè d'empresa doncs exigeixen "el compromís a les forces polítiques de l'Ajuntament de Terrassa en la preservació de tots els drets de la plantilla de Mina Pública d'Aigües de Terrassa i dels llocs de treball" i, com a conseqüència, afirmen, "segons la legalitat vigent, l'única manera de mantenir-ho, en cas de reversió, seria amb la creació d'una Societat Mercantil o l'adhesió a una ja existent".