​Una nova guia per reduir l'absentisme a l'administració pública

per La Torre, 25 de febrer de 2016 a les 09:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de febrer de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Acte de presentació de la guia Foto: Egarsat


La mútua col·laboradora amb la Seguretat Social Egarsat ha publicat una nova guia sobre l'absentisme en el sector públic. La publicació, amb el títol 'La gestió dels Recursos Humans en l'Administració Pública i el seu impacte sobre l’Absentisme. Anàlisi i 40 bones pràctiques', es dirigeix a directors de recursos humans i persones pertanyents a l'Administració Pública, i té per objectiu oferir mesures per fomentar l'engagement (és a dir, el compromís de les plantilles amb l'organització) ajustades a la cultura corporativa. D'aquesta manera, mitjançant l'aplicació de les polítiques i eines adequades, es pretén oferir les claus per disminuir els índexs d'absentisme laboral en l'Administració.


L'estudi ha estat elaborat amb la participació de PricewaterhouseCoopers (PwC), i inclou un anàlisi quantitatiu realitzat a partir d'una enquesta en la qual han participat 263 entitats públiques amb un global de 139.425 treballadors (14.450 dels quals, de l'àmbit universitari); un anàlisi qualitatiu i reflexions extretes de dos tallers de la mà d'experts del sector públic, en general, així com universitari; un anàlisi jurídic de l'absentisme a l'Administració Pública; i 40 bones pràctiques reals per gestionar l'absentisme, corresponents a accions realitzades en entitats públiques de diferent ordre (locals, autonòmiques, estatals i un altre tipus d'entitats).

La publicació s’ha presentat en el marc d’una jornada celebrada a la delegació de l’entitat a la delegació de Sabadell, en la qual hi han participat: Carles Brugarolas, tintent d’alcalde d’Economia, Empresa, Ocupació i Recursos Humans de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, encarregat d'obrir l'acte; Raquel Sellarès, cap del departament de Gestió Preventiva d'Egarsat, qui ha presentat la publicació; Josep Pérez, responsable del departament de Psicosociologia de ICESE Prevenció, qui ha parlat dels aspectes psicosocials dels riscos i la prevenció en l'Administració Pública; Xavier Borrajo, adjunt a la Secretaria General i Responsable de Seguretat i Salut de la Federació de Serveis Públics d’UGT Catalunya, qui ha aprofundit sobre les relacions laborals en l'Administració, i Clara Arbat, sòcia de PwC qui ha analitzat jurídicament les relacions laborals i l'absentisme en l'Administració.


Egarsat compta amb una llarga trajectòria en la recerca de solucions i eines per ajudar els responsables de recursos humans a gestionar l'absentisme laboral a les organitzacions. La mútua ha desenvolupat al llarg dels últims anys: la primera 'Guia Pràctica per a la Gestió de l'Absentisme', amb la participació d'Aedipe Catalunya, de PWC i d'ESADE; dos baròmetres sobre valors i comportaments davant l'absentisme laboral juntament amb ESADE; una eina de contrastació estadística que permet situar els treballadors en diferents etapes en funció de la seva alineació o no amb l'absentisme anomenada Absent-well; una calculadora dels costos de l'absentisme; un web dedicat a la matèria i, més recentment, una aplicació professional, gratuïta per a tablets i smartphones android i iOS, sobre 'absentisme i competitivitat'. Amb aquesta nova publicació, que pretén oferir una visió holística de l'absentisme laboral, l'entitat es dirigeix per primera vegada al sector públic.

 

Participació