Ana Belén: «Per comprar una barra de pa i llet hem de marxar de Can Tusell»

L’Associació de Veïns de Can Tusell reclama solucions a la manca evident de comerços al barri | Viuen amb preocupació l’emissió dels gasos de la fàbrica d’alumini, que cobreix la zona amb una permanent boirina i l’impregna d’una olor desagradable

Les persianes abaixades dels comerços és ja un paisatge habitual
Les persianes abaixades dels comerços és ja un paisatge habitual | Foto: Marcel Marsal
Pau Garcia
22 de març del 2016
Actualitzat el 31 de març a les 8:20h

La Fàbrica ha endegat un projecte per facilitar l'obertura de negocis al barri Foto: Marcel Marsal


El petit i perifèric barri de Can Tusell de Terrassa està dividit: l'avinguda Béjar talla les dues parts. A la part de dalt, la majoria de gent ja fa anys que hi resident, ja que els pisos es van edificar trenta anys enrere, quan la ciutat va vendre la imatge d'una zona residencial que va captar l'atenció de joves. Ara aquests joves s'han fet grans i s'han quedat sols. I això passa perquè els joves han marxat a buscar oportunitats fora del veïnat. "Aquí no hi ha oportunitats per treballar. Els locals estan buits", afirma la presidenta de l’Associació de Veïns de Can Tusell, Ana Belén. Aquesta és una de les diverses problemàtiques que pateix el barri des de fa temps. L'entitat veïnal s'ha encarregat de traslladar moltes de les demandes a les administracions, i algunes ja han estat escoltades, però encara queda molta feina a fer.

Un dels projectes que s'han engegat recentment ha sorgit de l'associació La Fàbrica. L'esplai està duent a terme la iniciativa Cap local buit, amb la qual es pretén millorar les condicions de lloguer dels espais comercials, actualment massa cars, per tal que s'hi muntin negocis. De moment, han aconseguit que diversos locals es puguin llogar per 200 euros mensuals.
 

L'Aldi és el supermercat més a prop que tenen els veïns de Can Tusell Foto: Marcel Marsal

Malgrat això però, la realitat és tossuda. "Fa un parell de mesos va tancar un dels dos bars que teníem perquè a base de cafès amb llet no es viu", afirmen des de l'associació veïnal. I recalquen la seva preocupació perquè "no tenim cap comerç al barri, llevat d'una farmàcia i un bar". I és clar, "per anar a comprar una barra de pa o un litre de llet s'ha d'anar al barri del costat, ja que en aquí no hi ha res, està tot buit", insisteixen. 

El centre comercial més a prop és el supermercat Aldi. No està excessivament lluny, però a la gent gran, que resulta ser la majoria de la població de Can Tusell, li costa desplaçar-se. I ara encara més, que els han tret la parada de busos. "No hi pujava prou gent i van decidir treure-la", explica Belén. Amb molt d'esforç han aconseguit que tornin a posar una altra parada, una mica més avall de la comissaria dels Mossos d'Esquadra. 
 

Les persianes abaixades dels comerços és ja un paisatge habitual Foto: Marcel Marsal


Un pas de zebra necessari

Però es troben amb un problema: on l'han posat no hi ha cap pas de vianants. "Si ens posen la parada allà, com a mínim que ens posin un pas de zebra per poder creuar, ja que hi creuen els nens i els pares quan surten del col·legi Pere Viver y Americh, i resulta molt perillós", lamenten des de l'AV. Així doncs, una de les seves reclamacions és que no n'hi ha prou amb un pas de zebra a l'altura de la comissaria i un l'avinguda Béjar, en falta un al mig per poder arribar al col·legi. El problema és que el pas es troba ubicat en una carretera, la qual és competència de la Diputació de Barcelona, "portem anys parlant amb ells, però no ens fan cas", subratlla Belén.

El fum de la fàbrica d'alumini també és un greu problema; sovint es forma una boirina notable. "Ha vingut gent de fora i s'han preguntat què era aquella olor. Ho hem parlat amb l'Ajuntament, però què ens han de dir? Els pisos es van fer al mateix temps que la nau industrial. De què ens queixem si quan vam comprar els pisos ja estava tot això muntat?", ironitzen. Legalment la fàbrica està obligada a complir les normatives d'emissió de gasos, però des de l'associació veïnal es mostren recelosos, "el que seria correcte és que vingués algú diverses vegades al dia. No sé a qui envien, però jo mai he vist ningú".

L'Associació de Veïns ha fet moltes instàncies a l'Ajuntament de Terrassa. Recullen les queixes dels veïns mitjançant enquestes i les envien al govern municipal. Entre d'altres conflictes, denuncien que els arbres mai han estat podats, que les arrels estan aixecades i la gent s'entrebanca i cau. També és motiu de queixa que l'enllumenat és de fa molts anys, que hi ha pocs contenidors i mal distribuïts, que les clavegueres estan embussades o que tenen problemes amb les rates. I un llarg etcètera.

Canvis amb comptagotes
 

Les millores al parc han aportat major seguretat entre els veïns Foto: Marcel Marsal


Però també hi ha hagut grans canvis. "Abans els parcs tenien murs i la gent ho aprofitava per amagar-s'hi i drogar-se, deixant xeringuilles pel terra on després jugaven els nens. Ara, els murs els hem substituït per baranes i ho hem solucionat. En general, si fas una volta pel barri veus que les coses estan molt millor", afirma Belén.

En general, l'AV afirma que des de l'Ajuntament se'ls escolta "bastant". Posen èmfasi, no obstant, en què tots els canvis s'han fet amb el govern socialista al front, per molt que en les darreres eleccions municipals el partit que hagi guanyat sigui Terrassa en Comú. "Aquí ha vingut l'alcalde dos o tres cops i ha passejat amb calma pel barri, fotografiant els problemes que veia. Els de TeC van venir fa poc i es van posar la medalla de ser els primers que venien a parlar amb nosaltres sobre els problemes del barri. Ni de broma".

L'esperança, encara que minsa, no es perd. "La situació al barri ha millorat molt, però hem de seguir lluitant per fer-lo encara millor. Els canvis arriben, però amb comptagotes", conclou la presidenta.
 

La farmàcia i un bar, els únics comerços supervivents Foto: Marcel Marsal
 

Un camp de futbol que ha tingut temps millors Foto: Marcel Marsal