Escoles bressol de Terrassa treballen la figura de Romà Vallès

Els nens i nenes treballen la figura d’aquest artista estretament vinculat a la ciutat

La Torre
23 de febrer del 2016
Actualitzat a les 14:32h
Escoles bressol de Terrassa treballen la figura de Romà Vallès
Escoles bressol de Terrassa treballen la figura de Romà Vallès | Centre Cultural

Apropar als infants l’art contemporani i que puguin gaudir-ne utilitzant algunes de les tècniques artístiques de l’autor és l’objectiu d’aquest projecte educatiu anomenat ‘A prop de...’ que des de fa 11 anys es duu a terme a escoles primària i escoles de bressol de Terrassa.

L’artista terrassenca i ideòloga del taller, Rat Soriano, ha proposat per aquest curs treballar la tècnica que utilitzava Romà Vallès en els seus quadres. De forma pionera hi participaran les escoles bressol municipals La Casona, Vallparadís i Coloraines i posteriorment s’oferirà a la guia educativa del Patronat Municipal d’Educació (PAME) per a engrescar a d’altres escoles que ho podran sol·licitar. Fruit d’aquest projecte ‘A prop de...’ les escoles de Terrassa han treballat altres figures artístiques no convencionals com ara Antoni Tàpies, Chillida, Miquel Barceló o els artistes locals Maria Dolors Duocastella i Floreal Suriguera (Els Suris) ‘Suris’.

Un taller de petits artistes
Aquest dilluns al matí, s'ha pogut assistir a la part més artística del projecte a una de les aules de La Casona. Després de conèixer la figura de l’artista mitjançant fotografies de les obres i del propi artista, avui han creat la seva pròpia obra; treballat amb la matèria que utilitzava Vallès per a les seves creacions (cartró, pinzells, pintura, sorra i retalls de diaris i revistes) i han experimentat amb les textures que generen la barreja d’aquests materials; els infants han treballat els traçats, en forma de serp, han aplicat tècniques com el frottage, amb l’ús d’esponges, o han tirat pintura en forma de bassals movent-la sobre el llenç en totes direccions.

Talment, com el procés creatiu de Vallès en les seves obres.

Exposició de les obres
Una vegada es realitzi el mateix taller a les altres dues escoles bressol, el proper divendres 8 d’abril s’inaugurarà una exposició col·lectiva amb un total de 12 obres (4 de cada centre educatiu) al Centre Cívic Ma Aurèlia Capmany, a les 17’30h.

Sobre Romà Vallès Romà Vallès és pioner de l’informalisme català i un dels màxims referents d’aquest moviment provinent de les renovades tendències dels anys 50 i 60.

Vallès, introductor de l’informalisme i l’abstracció a Catalunya, va cedir 680 obres i documentació a la Fundació Antiga Caixa de Terrassa. L’obra és exposada i estudiada a una sala permanent al Centre Cultural Terrassa: l’Espai Romà Vallès. Actualment aquesta sala exhibeix Collage, la segona de les onze sèries de l’artista Romà Vallès i mostra la segona part de l’exposició ‘De l’abstracció a la imatge. 10 anys de trajectòria. 1956-1966’, Vallès incorpora fragments i retalls de diaris i de revistes il·lustrades enmig de la seva pintura informal.