Jornades informatives per entitats i ciutadania sobre la crisi dels refugiats

Les xerrades a Terrassa aniran a càrrec d'entitats especialitzades en l'àmbit

La Torre
19 de febrer del 2016
El Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional organitzarà les properes setmanes dues sessions informatives sobre la crisi de les persones refugiades. Aquestes dues jornades, que es realitzaran el 23 de febrer i l'1 de març, aniran a càrrec d'entitats especialitzades en l'àmbit de les persones refugiades i seran obertes a entitats i ciutadania en general.

L'objectiu és donar a conèixer el context de la crisi i les conseqüències que se n'han derivat i explicar com es gestionaria l'acollida a Catalunya en el cas que, finalment, arribin refugiats i refugiades al nostre país. El contingut de les sessions, que tindran lloc a la Masia Freixa (pl. de Freixa i Argemí, 11), serà el següent:

Dimarts 23 de febrer a les 19 hores:
Informació global sobre refugiats. Marc legal, situació al món. Crisi actual. A càrrec de Joan Reventós, director del Comitè Català de l'ACNUR.
Rescat al mar Egeu. A càrrec d'un membre de Proactiva Open Arms.

Dimarts 1 de març a les 19 hores:
La gestió de l'asil a Espanya i Catalunya. A càrrec de Susanna Nicolàs, coordinadora de Programes Socials de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.
El paper de Creu Roja en la gestió dels refugiats. La perspectiva de Terrassa. El paper de la ciutadania i el voluntariat. A càrrec de Gerard Català, advocat del Servei d’Atenció a Refugiats i Immigrants de Creu Roja de Barcelona.

Aquestes dues jornades han de servir també per difondre la futura Taula Local per a les Persones Refugiades, a la qual es podran adherir tant entitats com particulars, que va ser un dels compromisos adoptats en la Proposta de Resolució que l'Ajuntament de Terrassa va aprovar en el Ple Municipal del mes de setembre. Així, en el decurs d'aquestes sessions, s'informarà de com inscriure-s'hi. L'assistència a qualsevol de les dues jornades cal confirmar-la a través del correu electrònic solidaritat@terrassa.cat

110 persones voluntàries

A principis de setembre, l'Ajuntament de Terrassa va mostrar la seva predisposició a acollir persones refugiades i, des de llavors, està participant en trobades de coordinació amb institucions i entitats especialitzades per gestionar de la manera més eficient aquesta possible arribada de refugiats i refugiades en un nombre que encara està per definir. Des del Consistori es demana a totes aquelles persones que vulguin oferir la seva col·laboració que enviïn les seves dades a la bústia solidaritat@terrassa.cat, des d'on s’informarà sobre totes les novetats que es vagin produint i definint els criteris d'ajuda.

Hores d’ara, 110 persones han fet servir ja aquesta via per manifestar la seva voluntat de col·laborar en l’acollida de persones refugiades a la nostra ciutat.

L’Ajuntament treballa en diferents àmbits des de l'inici de la crisi de les persones refugiades. En l'apartat de l'ajuda humanitària, es van activar els convenis que la institució té amb entitats especialitzades com ACNUR, Farmamundi i Creu Roja, a banda de participar també en la campanya d'emergència endegada pel Fons Català de Cooperació Internacional, que ha culminat amb el suport a 15 iniciatives d'ajuda d'emergència. Paral·lelament, s'han realitzat a la ciutat diverses activitats de sensibilització envers el fenomen de les persones refugiades, com exposicions, activitats a les escoles i l'organització d'una taula rodona.