Un bon Carnestoltes de Terrassa depèn de tots nosaltres

Un article de Ramon Codinas, històric dels Minyons i vicepresident de la Coordinadora de Grups de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Terrassa

La Torre
17 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:34h
Llegint articles com "Estic indignat amb la rua infantil de Carnestoltes de Terrassa" i tots els comentaris que genera, podem comprovar com, la reflexió anual a l'entorn del Carnestoltes terrassenc, sí que es manté com una veritable tradició: les queixes dels qui s'escandalitzen, les defenses dels qui en gaudeixen, els insults dels qui no accepten crítiques ni diversitats d'opinions, els qui asseguren que Terrassa té un Carnestoltes "dels-més-importants", els qui corroboren que Terrassa té un Carnestoltes "dels-més-simples-i-infantils", els qui es disfressen, els qui miren, els qui creuen que transgressió és només "tites-i-tetes", els qui s'ho treballen perquè sigui mordaç i crític de veritat, etc.

El Carnestoltes, per pròpia essència, és polèmic i porta a la reflexió, fent servir la paròdia, la ironia, el sarcasme i, fins i tot, la transgressió i la provocació com a eina crítica. Però també és festa i alegria més enllà de la denúncia i l'escarni.

En el Carnestoltes hi cap tot. I aquí rau un dels seus èxits que el fan perdurable en el temps i, alhora, perillós i perniciós per a les mentalitats més conformistes, siguin de les autoritats o dels propis conciutadans.

És ben curiós però, que un esdeveniment obert i coral que ha de portar a la visió crítica i reflexió de la societat, massa sovint generi més discusions profundes i apassionades sobre la seva pròpia naturalesa que no pas sobre allò que critica i denuncia.

Cal fer alguna cosa per canviar o reconduir aquesta tendència que ja esdevé "tradicional"?
A parer meu crec que, a més de gaudir més plenament la rauxa lúdica i festiva d'aquests dies, hem de valorar i lloar molt més, i públicament, les dues vessants: tant el sentit crític de les propostes de les comparses com l'encert i la traça en la realització de disfresses i coreografies (i no comentar només si enguany era "encara-més" escatològic i ofensiu, ja que de "tites-i-tetes", com dèiem, n'aniran apareixent en més o menys mesura si realment segueixen sent tan provocatives com, ara per ara, ho vénen sent).

I quan dic valorar no parlo únicament de la tasca i funció d'un suposat jurat (aquest és un altre tema que també dóna per molt) sinó de la pròpia ciutadania, en comentaris, escrits, articles, etc.

És feina de tots, i no només dels gestors i organitzadors, poder tenir i mantenir un esdeveniment tan important i necessari com el Carnestoltes. I de tots nosaltres depèn que sigui quelcom assumit i entès, i estimat, pel conjunt de la societat. La nostra societat.