Cecot Terrassa, sola en la denúncia contra la indemnització pel Castor

La patronal no troba aliats en la gran empresa en la seva demanda contra la indemnització pel magatzem submarí | L'informe de la comissió de règim intern de Foment recomana el diàleg entre Gay de Montellà i Abad per resoldre les tensions passades amb l’organització terrassenca

Pep Martí/Nació Digital
16 de febrer del 2016
Actualitzat el 17 de febrer a les 11:18h
Antoni Abad, president de la Cecot, en una imatge d'arxiu
Antoni Abad, president de la Cecot, en una imatge d'arxiu | Ivan Giménez
Les diferents actituds davant la indemnització per la hibernació del projecte de magatzem submarí Castor han generat divisió en el si de la patronal catalana. Els darrers mesos s’ha evidenciat diferents posicionaments sobre el cas. El projecte, gestionat per Escal UGS, una filial d’ACS, que presideix Florentino Pérez, va ser finalment aturat després d'una crisi sísmica sense precedents i de protestes de nombrosos col·lectius de defensa del territori i ecologistes. La Cecot, la patronal terrassenca que lidera Antoni Abad, també ha presentat una demanda contra la decisió del govern de Mariano Rajoy d’indemnitzar amb 1.350 milions d’euros a la filial d'ACS que ha suposat la intervenció de la Comissió Europea.

Les intervencions d’Antoni Abad perquè Foment del Treball i Fepime (que aplega la petita i mitjana empresa dins de Foment) s’adhereixi a la demanda d’una manera inequívoca s’han convertit ja en un clàssic en les reunions de les directives de la patronal. En aquest mes, en una trobada informal de dirigents de Fepime, Abad va tornar a insistir-hi, segons han assegurat fonts empresarials a NacióDigital. En aquella ocasió, es va ajornar tota decisió a una reunió formal de la cúpula de Fepime.

Va ser ahir que l’executiva de Fepime, presidida per María Helena de Felipe, va celebrar una sessió, amb presència d’Abad. El president de la Cecot va tornar a la càrrega per demanar un suport actiu a la reclamació contra la indemnització a Castor. Però tampoc se’n va sortir en aquesta ocasió. El tema no havia estat inclòs en l’ordre del dia, i es va tornar a ajornar.

Recentment, la Comissió Europea va demanar explicacions a l’executiu espanyol sobre la costosa indemnització. Des de sectors de la petita i mitjana empresa, i des de la Cecot, s’assenyala que la compensació econòmica afecta els consumidors i a la competència i suposa un greuge comparatiu a favor dels interessos de Florentino Pérez.    

Propòsit de resoldre el conflicte Foment-Cecot

El xoc pel tema Castor s’inscriu en el marc d’unes relacions millorables entre Foment i la Cecot. Estava pendent un informe de la comissió de règim intern de Foment, presidit per l’exconseller d’Economia Josep Manuel Basáñez sobre la darrera crisi produïda entre les dues organitzacions. L’informe es va fer esperar i finalment es va emetre a inicis d’aquest mes. Així es va anunciar a la junta directiva de Foment, tot i que no es va fer públic el seu contingut.

En l’informe es feia una relació dels darrers desencontres entre les dues patronals, però sense que es plantegés una solució concreta. Hi ha la voluntat d’apaivagar la tensió existent, i es recomanava que els dos presidents, el de Foment, Joaquim Gay de Montellà, i el de la Cecot, Antoni Abad, reprenguessin les bones relacions del passat. A Foment hi ha la confiança que el tarannà dialogant de Gay de Montellà i d’Abad resoldran el conflicte.