Terrassa participa en la rehabilitació de pacients amb l'implant d'un ull biònic

El Centre Universitari de la Visió ha ajudat en restaurar parcialment la visió funcional de dues persones que havien perdut la vista a causa d'una malaltia degenerativa de la retina

La Torre
16 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:07h
El Centre Universitari de la Visió (CUV) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), vinculat a la Facultat d'Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), i l'empresa IMEX participen en la rehabilitació de dos pacients als quals el cirurgià Jeroni Nadal, del Centre d'Oftalmologia Barraquer, ha realitzat l'implant de l'ull biònic Argus II.

Aquest és un implant biomèdic dissenyat per restaurar parcialment la visió funcional de persones que hagin perdut la vista degut a una malaltia degenerativa de la retina. Els dos pacients evolucionen satisfactòriament i estan en ple procés de recuperació. L'implant biomèdic Argus II consta d'unes ulleres amb una microcàmera al pont, que grava el que hi ha davant de la persona. La càmera envia les imatges a un ordinador (una petita caixa que porta el pacient) que les processa i després les envia al cervell, gràcies al xip electroestimulador que s'implanta al voltant de la retina.

Pocs dies després de l'operació, aquesta pròtesi permet als pacients que no veuen res, poder veure llums (distingir entre intensitats i temperatures de color) i apreciar diferències de contrastos. Aquestes noves capacitats s'aprofiten en el procés de rehabilitació per tal que el pacient sigui capaç d'identificar moviments i, per tant, reconegui lletres o espais, si la pantalla de la televisió està encesa o no, si hi ha una finestra, i fins i tot reconèixer als seus familiars. L'objectiu és proporcionar una eina més per millorar les activitats de la seva vida diària.

Després de l'operació d'implant d'aquest sistema, els pacients se sotmeten a una rehabilitació de deu sessions durant sis mesos, que es desenvolupen entre la clínica Barraquer i el Centre Universitari de la Visió (CUV) de la UPC al Campus de Terrassa. Després d'aquestes sessions, els pacients poden seguir fent exercicis amb la base adquirida en les classes de recuperació.