La CUP proposa un Pla de Protecció de les botigues històriques de Terrassa

Opinió on es critica que l'Ajuntament "estigui de braços creuats mentre s'obren més centres comercials i forcen a tancar comerços com electrodomèstics Humet"

La Torre
15 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:15h

Les botigues emblemàtiques són part de la memòria sentimental i històrica de Terrassa. Però la combinació de diferents factors està fent que alguns d'aquests comerços es vegin forçats a tancar, com hem conegut la setmana passada amb el cas d'Electrodomèstics Humet i la fi de la cistelleria del carrer de Les Parres.

De de la CUP ja hem alertat moltes vegades que la proliferació de centres comercials i macro-supermercats a Terrassa suposen una competència deslleial envers el petit comerç de la ciutat. Però la regidora Maria Sirvent  critica avui “la inacció” de l'Ajuntament de Terrassa en la defensa de les botigues tradicionals i emblemàtiques: “Ens resulta decebedor veure com l'alcalde ballart es reuneix amb el conseller d'Empresa de la Generalitat i l'únic que fan és constatar la seva preocupació per la proliferació de centres comercials”.

Donat que són equips de govern (municipal i autonòmic, respectivament), esperem d'ells la presa de mesures. I no pas una senzilla reflexió sobre el model de comerç. Per això, animen l'Ajuntament a estudiar novament la possible implantació d’una moratòria a grans superficies (com ja s’ha fet a territoris com les Illes Balears, co-governades pels socialistes).

I sobre tot, l’instem a el·laborar un Pla de Protecció de comerços genuïns, emblemàtics i centenaris de la ciutat de Terrassa que estan en risc de desaparició ja sigui per motius privats (com la manca de successió o la inviabilitat del negoci); la més que evidente pressió immobiliària i nel final de la llei d'arrendament urbà LAU (que elimina les rendes antigues). Una comissió tècnica podria ser l'encarregada de desenvolupar aquest pla, tot incloent incentius per a la conservació i manteniment d’aquests establiments.

Entre les mesures pràctiques que es poden estudiar trobem l’el·laboració d’un mapa d'establiments emblemàtics, accions per donar a conèixer tant l'arquitectura com els rètols històrics, així com la possible suspensió de llicències d'obres en botigues emblemàtiques per evitar canvis moderns que les desvirtuïn.Igualment, la regidoria de Promoció Econòmica podria generar una línia d’assesorament específic per a aquest tipus de locals.

I és que el tancament de comerços emblemàtics també és un atac al patrimoni històric i la memòria de la ciutat. La tregidora Maria Sirvent afegeix: "I també és una passa més en la macdonalització cap a la que camina Terrassa".