Per què els tomàquets són vermells? Ho descobreixen científics catalans

Redacció
15 de febrer del 2016
640_1361875834tomquets
640_1361875834tomquets
Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques han descobert al centre de Recerca en Agrigenòmica (Crag) que els tomàquets adquireixen el color vermell quan maduren les seves llavors.

En concret l'estudi publicat en la revista The Plant Journal, assenyala que aquests fruits passen de tenir color verd a adquirir el roig a causa de l'acumulació de carotenoides, com el betacarotè -precursor de la vitamina A- i el licopè -un potent anticancerigen-.

En estudis anteriors amb la planta Arabidopsi s'havia demostrat que la síntesi de carotenoides està regulada pels fitocroms, que són receptors de llum que es troben en les fulles que permeten a les plantes detectar el tipus de llum rebuda i, per tant, obtenir informació de l'entorn.

Fins ara es desconeixia si aquests mecanismes actuaven també en fruits, com ha demostrat aquest estudi, dirigit per l'investigador del CSIC Manuel-Rodríguez Concepció, amb la col·laboració de l'Institut Català de Ciències Fotòniques (Icfo).