Ordre de processament per a la cèl·lula jihadista radicada a Terrassa

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola acusa deu persones de terrorisme i no processa un detingut vinculat amb l'extrema dreta | Els Mossos d'Esquadra van dur a terme l'operatiu en diversos domicilis del Vallès, Barcelona i Baix Camp

Nació Digital
28 de gener del 2016
Actualitzat a les 19:13h

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz ha acordat el processament de 10 persones detingudes pels Mossos a l'abril del 2015 a Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès, Barcelona i Valls, a qui imputa delictes de terrorisme. Segons el jutge, les escoltes i vigilàncies, els testimonis protegits i un agent encobert han posat de manifest que tenien intenció d'atemptar a Catalunya. Als registres es va trobar imatges de dependències policials dels Mossos i de la Guàrdia Civil als mòbils d'algun dels detinguts.

El magistrat, en canvi, deixa en llibertat l'excandidat del partit d'ultradreta Moviment Social Republicà Diego José Frías perquè malgrat que se l'assenyalava com la persona que havia facilitat al seu amic Antonio Sáez Martínez –alies Alí el perruquer- dades sobre la llibreria jueva La Pedra de Barcelona, no considera acreditat que col·laborés amb la cèl·lula. A la seva interlocutòria de processament el jutge Pedraz assegura que de les investigacions se'n desprèn que formaven una cèl·lula de caràcter jihadista denominada Fraternitat Islàmica que havien creat el 2014 i que estava radicada a Terrassa i Barcelona.
 

Imatge de l'operació antijihadista dels Mossos a Terrassa. Foto: Cristóbal Castro


Imputa delictes de terrorisme

Imputa a deu detinguts un delicte de terrorisme que estableix com a pertinença a cèl·lula terrorista, col·laboració amb organització terrorista per la captació i adoctrinament de persones per incorporar-les a Estat Islàmic i la preparació d'actes per atemptar a Catalunya. Segons el jutge la cèl·lula donava suport a les consignes de l'organització i tenia intenció de "captar i adoctrinar altres persones al jihadisme" així com de "cometre atemptats a Catalunya". Assenyala el Parlament, comissaries de policia, hotels i sinagogues.

El jutge identifica com a ideòleg de la cèl·lula al convers Antonio Sáenz Martínez, que la liderava juntament amb Lahcem Zamzani, que és qui propiciava els contactes a l'estranger. Segons el magistrat Antonio Sáez disposava d'un full manuscrit sobre la fabricació de dos artefactes explosius així com testos per adoctrinar, mentre que Laheen Zamzani va arribar a pagar el viatge a un jihadista al que havia captat i que posteriorment va morir a Síria.

També estava formada per Rida Hazem, que actuava com a captador i ideòleg, Said Touay, que segons el jutge feia proselitisme i estava disposat a anar a Síria amb la seva família per cometre atemptats. A Said Touay la policia li va trobar fotografies de comissaries al mòbil.

També en formaven part, segons el jutge, Gonzalo Cabezas Núñez, David Franco Pórtoles, Jacob Orellana, i Toufiq Mouhouch, Mohamed El Gharbi, i Kayke Luan Ribeiro Gimaraes. Els tres últims havien intentat desplaçar-se a Síria al mes de novembre del 2014 però no van marxar perquè van detectar que estaven essent vigilats per la Policia.

A Jacob Orellana la policia li va trobar un sac amb 28 kg de sofre suposadament per a la fabricació d'explosius. Toufiq Mouhouch ja havia signat una carta d'acomiadament i els altres disposaven o consultaven material per a l'adoctrinament.

Llibertat per a un ultradretà

El jutge no considera acreditada la participació als fets o la col·laboració amb la cèl·lula de tres persones més: Youness El Gharbi, Leyla El Hamdouni i Diego José Frías Álvarez.

Aquest últim és un conegut membre dels moviments d'extrema dreta que segons les primeres investigacions hauria ajudat la cèl·lula en la identificació d'objectius. A l'inici de la instrucció el jutge l'apuntava com una de les persones que podrien ajudar la cèl·lula a aconseguir armes.

El jutge recorda que al registre se li va decomissar una granada, escopetes, balins, ganivets, una defensa elèctrica, pistoles, un puny americà, cartutxos, una katana i un llibre de l'islam, a més de cartutxos d'escopeta. Amb tot no el processa perquè aquestes armes "segons l'informe pericial no són aptes per constituït delicte" i "no consta la disposició del mateix per col·laborar amb la cèl·lula ni subministrar-los material".

El jutge estableix com a data per a la celebració de la declaració indagatòria de tots els acusats el 2 de febrer (10.30), tot i que fonts de l'Audiència Nacional espanyola apunten que hi ha un error en la data i que el judici començarà el dia 8 a la mateixa hora.
 

Detenció d'un jove a Valls en l'operació antijihadista dels Mossos. Foto: VallsDiari.cat