El Vallès ha estat terra de fabricació de motors elèctrics

La Torre
14 de febrer del 2016
El Vallès ha estat històricament vinculat a la fabricació de motors elèctrics i al sector de l’electrotècnia. Una exposició que es farà al mNACTEC de Terrassa amb motiu de les jornades "Som elèctrics?" incorporarà motors de fàbriques que han estat referència en el sector, com ABB i AEG, amb seu a Sabadell i Terrassa respectivament. L’origen de les dues empreses és molt anterior a la seva adquisició per part de multinacionals suïsses i alemanyes. En tots dos casos, els seus inicis van lligats a l’esperit emprenedor d’empresaris de les dues ciutats.
 
L’any 1897 l’empresari tèxtil Joan Brujas Pellisser, amb l’enginyer Emilio Frene i E. Rafael Agazzi, va fundar a Sabadell l’empresa La Electricidad, dedicada a la fabricació i instal·lació d’enllumenat públic i de producció i transmissió de força i telefonia. La companyia va ser venuda a l’empresa suïssa Asea Brown Boveri (ABB) l’any 2000.
 
El 1910 es va crear a Terrassa La Electra Industrial, fundada per Josep Gibert i Escudé i Joan Junyent i Benet, en un edifici construït Lluís Muncunill, el mateix arquitecte del Vapor Aymerich, Amat i Jover, actual seu del mNACTEC.

L’empresa dedicada a la fabricació de motors i bombes elèctriques, transformadors de potència i altres productes elèctrics, va ser adquirida per l’empresa alemanya AEG en finalitzar la Guerra Civil.