Can Robert de Matadepera es degrada

La masia és un dels grans punts de partida a La Mola, per anar a buscar el Camí dels Monjos, Can Pobla, l'Abella o el Cingle dels Cavalls

Imatge de l'estat actual de Can Robert de Matadepera
Imatge de l'estat actual de Can Robert de Matadepera | Foto: Cristóbal Castro
J.M.O.
09 de febrer del 2016

Can Robert de Matadepera es degrada Foto: Cristóbal Castro


Can Robert és una de les zones més conegudes del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Però de vegades, a l'excursionista que hi camina a tocar, li passa per alt l'estat de degradació que pateix. Algunes de les parts, sales i habitacions han caigut, i tot fa pensar en un estat d'abandonament. En els seus moments àlgids va ser escenari de pel·lícules de l'oest, i fins i tot algun dels grans poetes de la literatura catalana hi van fer estades.
 

Del mas de Can Robert no hi ha cap referència escrita fins el segle XVIII, però la seva construcció és anterior, possiblement del període medieval. Es troba sota els Cingles dels Cavalls, a l'esquerra del torrent de Can Garrigosa. Durant molt temps va ser propietat de Can Gabi, edificació ja desapareguda i substituïda per una casa d'estiueig, explica Trailsantllorenç.

De Can Robert surt la pista que puja fins a Can Pobla. Això l'ha convertit en un dels punts d'accès a La Mola més populars, per anar a buscar el Camí dels Monjos, Can Pobla, l'Abella o el Cingle dels Cavalls. La Diputació de Barcelona va fer al costat de la casa un gran aparcament.

A Can Robert va viure uns mesos de l'any 1918 el poeta Joan Salvat-Papasseit quan tractava de recuperar-se d'una tubercolosi, que finalment va provocar-li la mort sis anys més tard. 
 
La seva estada a Matadepera per fer la cura de repòs va ser possible gràcies al suport de  l'empresari Emili Badiella. Com a corresponcia a aquest ajut, l'escriptor li va dedicar un poema, "Nadal", i un llibre, "La gesta dels estels". D'aquest llibre forma part el poema "La Casa que Vull", que podria estar inspirat en el mas de Can Robert.

És una masia tradicional, de dues plantes amb teulada a dues aigües, tancada amb un mur. A la façana principal presenta portal adovellat i finestres de llinda recta, una d'elles decorada. Al costat hi ha restes d'un trull d'oli, un forn de calç, dipòsits i altres elements de pagès. 

En la drecera que porta al camí de Can Pobla s'hi troba una necròpolis del període de transició entre l'època romana i la medieval, entre els segles VII i IX. Els enterraments es troben en fileres equidistants i amb una mateixa orientació ponent-llevant.