Joan M. Calvo recorda les víctimes de l'Holocaust al Rotary Terrassa

Calvo és historiador i membre de l'Amical Mauthausen
Calvo és historiador i membre de l'Amical Mauthausen | Foto: Rotary Terrassa
La Torre
27 de gener del 2016
Actualitzat a les 10:50h

Calvo és historiador i membre de l'Amical Mauthausen Foto: Rotary Terrassa

Joan M. Calvo, historiador i membre de la Junta de l'Amical Mauthausen va realitzar aquest dimarts una conferència per commemorar el Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust a la seu del Rotary Club de Terrassa, coincidint amb què el 27 de gener de 1945 es va alliberar el camp d’extermini d’Auswitch.

Calvo ha començat la seva intervenció explicant com es va interessar per aquest tema, arrel dels fets que van passar al seu poble natal de Ejulve, a Terol, on 5 persones van ser deportades a Mauthausen. Actualment és el director de l’escola Ginesta de Matadepera i forma part de la Junta de l’Amical des del 2006. 

Calvo ha explicat que el que més el va impactar al conèixer els supervivents dels camps va ser que malgrat el que havien patit, parlaven sense odi i que el que més desitjaven era poder explicar el que els va passar als qui varen morir en els camps, ja que com ells diuen "allí van morir els millors". Segons el mateix Calvo, "tenir referències del passat ens pot ajudar a comprendre els moviments i problemes de l’Europa actual". A més de la seva intervenció, en el decurs del sopar s’ha projectat el colpidor documental "Nacht und Nebel" (nit i boira) realitzat el 1955 pel director francès Alain Resnais sobre els camps de concentració nazi. 

Va ser a França a l’any 1962 quan va néixer l’Amical per part dels supervivents que quedaven dels camps arrel que Alemanya va decidir lliurar indemnitzacions als supervivents i a les famílies dels qui van perdre la vida en ells. A Barcelona l’Amical es reunia de forma clandestina en un bar i a Terrassa, coincidint amb les riuades del mateix 62 es van enviar ajudes de França amb gent que va venir per ajudar a organitzar una xarxa de d’organitzacions clandestines que permetés acostar les ajudes als familiars de les víctimes de l’Holocaust.

Segons en Josep Calvo en l’actualitat dels 2.500 republicans supervivents dels camps, deuen quedar poc més de 20 en vida. L’Amical actualment treballa principalment en dos objectius molt concrets. Primer el treball de la memòria en el sentit de la prevenció dirigit a estudiants, aprofitant els paral·lelismes amb les situacions actuals dels refugiats, arreu de món. I en segon lloc treballa en l’àmbit de la investigació sobre els records de les històries dels que van estar als camps i de les seves trajectòries un cop en van sortir.

El President del Rotary Club de Terrassa, en Josep Puy, va destacar que "és important que les entitats i les persones no oblidem la memòria del que va passar, amb l’objectiu de que no torni a passar i, malauradament, avui hi han masses paral·lelismes amb els conflictes mal resolts de la immigració que arriba actualment als diferents països europeus".