Sis falsos mites de ser vegetarià

E. P.
24 de gener del 2016
Cada vegada més persones segueixen una dieta vegetariana, assegurant que és més saludable. Segons explica Alba Juanola, autora del blog Mi vida con un vegano, cada cop més marques tenen en compte els vegans i els vegetarians. L'autora rebat alguns dels falsos mites sobre el vegetarianisme.

1. Ser vegetarià no és difícil

Moltes persones quan pensen en la idea de ser vegetarià diuen que no podran seguir una dieta saludable per manca d'informació i no saber com fer el pas. "Quan llegeixes, t'informes, trobes receptes i ingredients nous, te n'adones que la varietat és tan àmplia o més que la que existeix a la dieta omnívora", senyala Juanola, que apunta a la importància d'una dieta variada basada en els nombrosos tipus de llegums, cereals i llavors que existeixen, a més de fruita i verdura. En cas de dubte, s'ha de demanar a un metge o nutricionista. 

2. Ser vegetarià no és car

El que sí és car és comprar productes ecològics. També són cars els patès vegetarians ecològics, xoriços vegans, aliments processats com hamburgueses o salsitxes, però són productes que Juanola anima a preparar a casa per abaratir costos. 

"El preu de l'alimentació depèn del que vulguis menjar, el que gastes en carn o peix ho pots destinar a productes vegetarians, els productes ecològics són més cars i de tant en tant es poden combinar amb productes processats", apunta l'autora. 

3. Es pot tenir vida social i sortir a fora

Ser vegetarià no ha de suposar cap problema, cada vegada hi ha més restaurants vegetarians, sobretot a les grans ciutats. Si no, sempre es pot demanar l'opció sense carn al restaurant en qüestió. I si es va a casa un amic, segur que li agradarà preparar algun plat vegetarià. 

4. Que avorrit, tot el dia menjant enciam!

La manca d'informació és el que fa pensar a algunes persones que la dieta vegetariana és limitada o que l'enciam és el producte estrella. Un vegetarià sol prendre una varietat de llegums i cereals molt superior a la que s'inclou en una dieta omnívora tradicional. L'enciam sol formar part del menú, però ni tan sols es crudivegans es veuen limitat per aquest fals mite. 

5. Ser vegetarià i estar sa és possible!

Es tracta de seguir una dieta el més variada possible, amb llegums, cereals, llavors, verdures i fruites. L'opció vegetariana és una opció personal, però la majoria dels qui la segueixen diuen sentir-se millor i amb més vitalitat. Tot i això, Juanola aconsella que davant de qualsevol dubte és millor buscar l'assassorament d'un bon nutricionista. 

6. Què passa amb les proteïnes si s'és vegetarià?

Les proteïnes també existeixen al món vegetal a més de l'animal, tot i que aquestes solen ser més completes perquè a més tenen una major concentarció d'aminoàcids. No obstant, les proteïnes animals tenen una gran quantitat de purins, que han de ser disolts pel fetge i eliminats pels ronyons. Les proteïnes vegetals ben combinades tenen el mateix component nutricional que les animals i són més saludables perquè contenen menys purins.