Neix a Terrassa un laboratori de producció d'objectes en 3D

L'objectiu del FabLab Terrassa és impulsar la creativitat i l'emprenedoria entre l'alumnat de la UPC, que podrà desenvolupar projectes propis | Plantejat com un espai de coworking, l'equipament també està a disposició de persones i col·lectius externs al Campus

per La Torre, 20 de gener de 2016 a les 09:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Estudiants de la UPC treballant al nou FabLab Terrassa Foto: UPC


A partir d'ara, els estudiants del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa compten amb un espai específic on poden desenvolupar la seva creativitat i els seus propis projectes dotat amb la darrera tecnologia de producció d'objectes a través de processos digitals en 3D. Es tracta de FabLab Terrassa, un laboratori de 107 m2, ubicat a l'edifici històric de l'ESEIAAT, al carrer Colom,1, equipat amb impressores i escàner 3D, talladora làser d'altíssima precisió, fresadores digitals, torns mecànics i tota mena d'eines necessàries per a la fabricació i producció d'objectes, prototips, eines i dispositius electrònics.


El nou FabLab Terrassa compta també amb un ampli espai de treball per a grups, destinat també a la docència d'algunes assignatures del grau en Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte. Igualment, el nou laboratori està obert a tant a estudiants universitaris de dins i fora del Campus de Terrassa, com a estudiants de secundària, grups de professionals o particulars que necessitin fer servir el seu equipament o que vulguin formar-se en l'ús de la tecnologia digital de producció en 3D.

La iniciativa és fruit d'un acord de la UPC amb l'entitat FabLab Terrassa amb la finalitat d'impulsar la creativitat i la interacció entre els estudiants emprenedors, professionals, artistes, makers i qualsevol persona amb interessos relacionats amb la fabricació digital. A través de la col·laboració i l'intercanvi de coneixement, es volen crear sinergies entre aquests col·lectius que donin com a resultat la creació de nous objectes i prototips o d'idees innovadores, i estimular-ne i dinamitzar-ne la implementació.


El professor de l'ESEIAAT Joaquín Marqués, del Departament d'Expressió Gràfica a l'Enginyeria, és el coordinador per part de la UPC d'aquest nou laboratori, dirigit per Javier Hernández, cofundador de l'entitat FabLab Terrassa.

Pioner en el coworking tecnològic a Terrassa

El nou FabLab Terrassa és el primer espai de coworking  tecnològic de la ciutat, dissenyat especialment per dur a terme treballs en els quals hi col·laborin diferents grups de persones amb perfils professionals, i especialment estudiants, vinculats a la fabricació digital, en el qual poden crear i assajar prototips amb les eines adequades. Amb aquest nou laboratori, Espanya compta ja amb una xarxa de 23 FabLabs, dels quals vuit es troben ubicats a Catalunya: quatre a la ciutat de Barcelona i quatre distribuïts entre Castelldefels, Lleida, Sitges i, a partir d'ara, Terrassa.

Què és un Fab Lab?

Un Fab Lab (acrònim de l'anglès Fabrication Laboratory) és un espai d'experimentació en el camp de la producció d'objectes físics a escala personal o local que agrupa màquines controlades per ordinadors. Els Fab Lab estan concebuts com laboratoris de fabricació digital que obren el camí a la fabricació personal i a la individualització de la producció, integrats habitualment dins dels contextos locals on se situen. Aquesta integració provoca, generalment, una relocalització de la producció a escala mitjana o individual.Des del punt de vista social, els Fab Lab suposen l'empoderament de la producció per part de les persones, tant de manera individual com en grup, ja que fa que els hi permet produir alguna cosa que no existeix.

El concepte de Fab Lab apareix als inicis  d'aquest segle al Center for Bits and Atoms (CBA) del Massachussets Institute of Technology (MIT), sota la direcció de Neil Gershenfeld. Neix d'una col·laboració entre el Grassroots Invention Group i el CBA. L'any  2002, emergeixen els primers FabLab a l'Índia, Costa Rica, Noruega, Boston i Ghana, com unitats de producció a escala local.

 

Participació