Un egarenc detingut en una operació antidroga per internet

La policia espanyola desarticula completament una xarxa de distribució de drogues sintètiques amb la detenció de 17 persones, una de les quals a Terrassa

Material recuperat en la macroperació
Material recuperat en la macroperació | Foto: Policia Nacional
La Torre
18 de gener del 2016
Actualitzat el 23 de gener a les 10:03h

Material recuperat en la macroperació Foto: Policia Nacional


Agents de la Policia Nacional han participat en una operació internacional contra la major web de venda de drogues sintètiques. Durant les recerques s'han detectat 6.000 enviaments realitzats des de països asiàtics de 30 tipus diferents de drogues i noves substàncies psicoactives (NSP) com l'"opi sintètic" o la fluoranfetamina. A l'Estat s'ha desarticulat completament la xarxa de distribució amb la detenció de 17 persones i l'aprehensió de 30,6 quilograms de NSP. 16 dels 17 arrestats utilitzaven la xarxa Tor per contactar amb altres compradors en diferents països de la Unió Europea.

La pàgina web investigada acumulava milers de clients registrats i va proporcionar beneficis de 3,5 milions d'euros. En total, oferien més de 30 tipus de substàncies que eren enviades a través de missatgeria a 47 països diferents. Aquest sistema de vendes de drogues a través d'Internet estaria gestionat per ciutadans russos, encara que les drogues, denominades "noves substàncies psicoactives", eren produïdes i enviades des de Xina.

Un home de 26 anys al capdavant de l'organització

En la primera fase de les recerques van ser detinguts diversos integrants del grup en l'aeroport de Tolmachevo a la regió russa de Novosibirsk, entre ells el líder de l'organització i responsable de la web de venda, un ciutadà rus de 26 anys d'edat. El líder adquiriria les drogues a través d'empreses químiques xineses i les enviava directament als clients de la pàgina web.
 

Documentació sobre l'elaboració de les drogues sintètiques Foto: Policia Nacional

16 dels 17 clients assentats a l'Estat es dedicarien al seu torn a la redistribució d'aquests productes, formant en aquest sentit part de l'organització. La seva funció consistia a reexpedir les substàncies a consumidors/clients localitzats en diferents països de la Unió Europea. Per a això utilitzaven com a mitjà de redistribució les xarxes Tor i I2P.

Arran de les recerques realitzades a Espanya es va aconseguir identificar als 17 investigats i detenir-los en les localitats d'Avilés, València, Alzira, Mislata (2), Palencia, Rivas Vaciamadrid, Madrid (3), Roda de Barà, Terrassa, Barcelona (2), Hellín, La Roda i Santurce. En els registres practicats, els agents han confiscat de 29,1 quilos de diferents "noves substàncies psicoactives" (NSP), entre elles les denominades MDPV, Metedrona, Metilona, a-PVP (la Flakka), O-47700 (Opi sintètic), 4-FA (Fluoranfetamina) i d'1,5 quilograms d'una nova substància psicoactiva, encara sense identificar

Per establir l'estratègia de l'operació es van desplaçar fins a Espanya funcionaris del Servei Federal de Control de Narcòtics de Rússia. A més, mentre va durar l'operatiu les Policies de tots dos països es van coordinar i van intercanviar informació a través dels agregats policials.

La recerca ha estat desenvolupada conjuntament per agents de la Brigada Central d'Estupefaents de la Comissaria General de Policia Judicial, del Servei Federal de Control de Drogues de la Federació de Rússia (FSKN) i del Ministeri de Seguretat Pública de la República Popular Xina. En l'operatiu a Espanya han participat agents de les comissaries de la Policia Nacional a Còrdova, Avilés, Mislata, Alzira-Algamesí, Palencia, Tarragona, Terrassa, Albacete, Hellín i les Prefectures Superiors de Policia de la Comunitat Valenciana i Catalunya.