El nou NISSAN Ryonaji, inspirat en un jardí japonès, està dissenyat a Terrassa

Jan Freixa, de 22 anys, s'endú el Concurs de Disseny de Nissan, la revista 'Autopista' i la UPV, amb un vehicle esportiu i de conducció autònoma | L'alumne de l'ESEIAAT també va obtenir el primer premi al concurs de disseny de SEAT de 2014

La Torre
13 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:47h
Jan Freixa amb el disseny que ha realitzat per al concurs de Nissan
Jan Freixa amb el disseny que ha realitzat per al concurs de Nissan | Foto: UPS

Jan Freixa amb el disseny que ha realitzat per al concurs de Nissan Foto: UPC


La marca japonesa NISSAN, la revista Autopista i el màster en Styling y Diseño de concepto del automóvil de la Universitat Politècnica de València (UPV) han atorgat el primer premi del concurs de disseny de l'edició de l'any 2015 a Jan Freixa, pel seu prototip anomenat NISSAN Ryonaji. Jan Freixa és estudiant del grau de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte a 'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Freixa ja va guanyar el premi NISSAN a la categoria juvenil quan tenia 17 anys, i el premi de disseny SEAT amb 20 anys.

Al temple Zen Ryojani, de la ciutat de Kyoto (Japó), declarat patrimoni de la humanitat per la UNESCO, es troba el jardí sec més famós del món. Aquest jardí de roca, sorra i molsa, va ser construït a finals del segle XV i ara, Jan Freixa, estudiant del grau de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte a Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha guanyat un dels premis de disseny d'automòbils més coneguts del món inspirant-se en aquest jardí. El prototip amb que ha guanyat es diu NISSAN Ryojani i segons Freixa "és el record de les formes allargades i de la idea de moviment que transmet el jardí Zen de Ryojani. La bellesa d'aquest jardí rau en la plenitud del no res i la incapacitat humana per contemplar la totalitat del seu conjunt", explica Jan Freixa.
 

Esbós del Nissan Ryonaji de Freixa Foto: UPC

L'estudiant de la UPC declara que "amb el NISSAN Ryojani vaig intentar una projecció de la societat futura occidental partint de la tradició oriental. Les formes del cotxe que he dissenyat descansen sobre els fonaments funcionals que dominaran el concepte de l'automòbil els propers anys, que tendeixen a la fabricació de vehicles de conducció autònoma, sense conductor. També he donat molta importància a l'espai interior i al rendiment aerodinàmic. El fet que el cotxe no necessiti conductor per circular en entorns urbans permet treure-li importància als requeriment d'estacionament, per la qual cosa he pogut estar generós amb les dimensions. D'altra banda, gràcies a les formes allargades de la part posterior se'n beneficia l'aerodinàmica del cotxe", detalla Freixa.

El drac de la pau

Pel que fa a l'estètica del NISSAN Ryojani guanyador, Jan Freixa diu que ha intentat no caure en una exageració de formes, en un concepte massa barroc. "El meu objectiu és que el cotxe transmeti pau i, al mateix temps, certa complexitat, com el jardí sec de Ryojani, que vol dir 'Drac de la pau', esmenta el guanyador. Freixa ha seguit els patrons d'estil de la marca NISSAN, modificant-ne alguns trets, com ara la calandra o les línies del capó per tal de fer-les més suaus. "Volia aconseguir un volum imponent i musculat però, alhora, que transmetés una gran serenor", conclou Freixa.

El jurat de la XVIII edició del Concurs de disseny Autopista-NISSAN-UPV ha destacat del projecte la seva cura i professionalitat a la presentació. A més, segons el jurat, ha sabut plasmar els trets principals que caracteritzen l'ADN de la nova NISSAN que llueixen models com ara el NISSAN Sway o el recent NISSAN Gripz.

Jan Freixa s'uneix al grup de 17 guanyadors d'aquest concurs, molts dels quals ja treballen als principals centres de disseny de les principals marques europees i, una bona part, dirigint les àrees der disseny de les seves companyies.
 

Prototip del model Nissan Ryoanji Foto: UPC
 

Prototip del model Nissan Ryoanji Foto: UPC