FAVT, Reglament de Participació Ciutadana i creació dels Consells de Districte

L'opinió de la Federació d'Associacions de Veïns de Terrassa

La Torre
08 de gener del 2016
Actualitzat a les 12:46h
El Reglament de Participació Ciutadana data de 1989 i els Consells de Districte que es crearen a 1991, funcionen segons aquest vell Reglament. El caràcter informatiu dels Consells i la poca incidència que tenen els seus debats i opinions en la gestió municipal han sigut la raó de la pèrdua d'interès d'algunes Associacions de Veïns i entitats sectorials que han anat deixant de formar-ne part i de participar.

Per això, des del món veïnal vàrem considerar un encert que l’Ajuntament de Terrassa obrí, en l'anterior legislatura municipal, un Procés Participatiu amb l’objectiu de debatre i recollir propostes per elaborar un nou Reglament de participació. La FAVT, varies AVV, altres entitats i ciutadans a títol individual participarem activament en les sessions convocades per l’Ajuntament. Més a més la FAVT també vam convocar tres sessions de treball, obertes a totes les persones i entitats, per debatre i recollir les opinions de totes les ciutadanes i ciutadans.

Tot plegat, ens va permetre el·laborar un Document de Propostes per al nou Reglament, presentat a presentar a l’Ajuntament al juny del 2014. Poc després, a mitjans de juliol 2014, una Comissió municipal, encapçalada per la regidora de participació, Lluïsa Melgares i acompanyada per representants de tots els grups polítics que formaven el Ple, es van reunir amb la junta FAVT per detallar les nostres propostes i contestar les dubtes dels regidors.

En aquesta reunió la regidora es va comprometre a què el nou reglament s’aprovaria abans de les eleccions municipals i que es donaria contesta a les nostres propostes. Res d’això s’ha complert. Des d'aleshores ha passat un any i mixt i ni s’ha aprovat el nou Reglament ni hem tingut resposta municipal a les propostes, de les que val dir una part important està dedicada a millores de la composició i funcionament dels Consells de Districte.

D’aquí, que quan el regidor Alfredo Vega ha convocat de nou aquests Consells el passat novembre 2015, sense cap mena de millora ni canvi, hem expressat la nostra queixa mitjançant Instància a l’Ajuntament i Comunicat als Mitjans d’informació tot demanant que no es procedís a constituir-los sense aprovar abans el nou Reglament de Participació. Pocs dies després ens vam reunir amb el regidor i li vam demanar que aquest reglament s’aprovés com a molt a finals de gener 2016. La seva resposta no va ser negativa a la nostra petició però va dir que la faria arribar a la regidora de Qualitat Democràtica, Meritxell Lluís, que és qui té ara la competència del tema. El dia 18 de novembre ens reunirem amb aquesta regidora i li vàrem dir el mateix. La seva resposta va ser que havia de quedar amb els representants dels partits de l’oposició municipal par parlar del tema i es va comprometre a reunir-se poc després amb nosaltres i fent-se saber allò que es va tractar".

Ens consta que la regidora va parlar amb els partits el 9 de desembre i ha faltat a la seva paraula perquè no s’ha reunit amb nosaltres fins ara, encara que ja tenim fixada una reunió amb ella pel pròxim 13 de gener i en què esperem entengui la nostra postura i arguments que és la següent: "Davant de tants retards municipals sobre aquests temes els membres de la Junta FAVT hem decidit recomanar a les AVV que no assisteixin als Consells de Districte ni assistir a les Taules o Consells municipals en què estem presents, mentre no s’aprovi el nou Reglament i es facin millores en els Consells de Districte o, en el seu defecte, se'ns presenti un calendari municipal concret i àgil. Allargar encara molt més el temps, després de tantes demores, considerem que és una falta de respecte a l'interès i treball de totes les entitats i persones que vàrem dedicar temps i esforços al Procés Participatiu