Els casals municipals d'hivern acullen 460 infants de Terrassa

El Consistori incrementa un 80,8% el pressupost per ampliar horari i activitats i fomentar així uns casals integradors

La Torre
31 de desembre del 2016
Actualitzat el 01 de gener del 2016 a les 9:06h
Els casals municipals d’hivern que organitza l’Ajuntament de Terrassa en col·laboració amb vuit entitats de lleure de la ciutat com l’Esplai Ca n’Aurell, l’Esplai Tremola de Vilardell, el Centre de Lleure Tu Tries, l’Insoc Guadalhorce, La Fàbrica de Can Tusell, l’Esplai Can Palet, el Grup de Colònies de Ca n’Anglada i L’Eina Cooperativa de Torre-sana, acullen un total de 460 infants. D’aquests, 390 estan becats pel Consistori, a petició de Serveis Socials, el que suposa el 85% del total d’usuaris. Es tracta de nens i nenes i adolescents que es troben en situació de vulnerabilitat i que ja disposen de beques durant la seva escolarització.

L’Ajuntament ha invertit enguany 79.571 euros, el que representa un increment del 80,8% dels pressupost respecte a l’any anterior. Aquest increment pressupostari no es tradueix en un increment del número d’usuaris (que el 2015 van arribar a 500, dels quals 425 becats), sinó en l’ampliació de l’horari, amb una jornada que va de les 9 a les 17 hores, mentre que l’any passat només era de mitja jornada. També s’ha ampliat de forma significativa l’oferta d’activitats lúdiques i educatives per als infants i joves.

Per a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, "la integració i la igualtat d’oportunitats per als nostres infants és un dels eixos vertebradors de la nostra manera d’entendre la política i la ciutat. Per això hem decidit fer un esforç, de la mà de les entitats, per construir un casal normalitzador, integrador. Volem ser ambiciosos, perquè no només és important que els nostres infants tinguin cobertes les seves necessitats alimentàries, sinó que també ho és que puguin relacionar-se amb altres nens i nenes, jugar, sortir d’excursió i, en definitiva, conviure, siguin o no usuaris de Serveis Socials".

Implicació de les famílies

Un altra de les novetats dels casals d’hivern és la implicació de les famílies en les diferents activitats que s’organitzen, com a eina integradora. Des del Consistori es valora molt positivament la implicació de les entitats de lleure de la ciutat, pel valor afegit que representa el seu coneixement i experiència en el treball amb la infància des de l’educació en valors i perquè faciliten la vinculació dels infants a la xarxa social del territori. La durada d’aquests casals d’hivern és de 10 dies, entre el 22 de desembre i el 7 de gener, i s’adrecen a infants i adolescents entre els 3 i els 17 anys.

Recordem que l’Ajuntament de Terrassa, amb la col·laboració de quatre entitats de lleure de la ciutat, ja va ampliar el passat estiu el dispositiu d’atenció social per a infants en situació vulnerable i, per tercer any consecutiu, aquest dispositiu va garantir que els nenes i nenes de famílies sense recursos puguin cobrir les necessitats alimentàries, a més d’atenció socioeducativa, durant el període que va des del tancament dels casals d’estiu convencionals fins l’inici del curs escolar. Pel que fa als casals d’hivern, es van posar en marxa a finals de 2013 i, des de llavors, l’Ajuntament ha anat implementant millores per consolidar el projecte.