Terrassa ja respira jazz

El Festival de Jazz Terrassa arriba a la 35a edició amb Cécile McLorin Salvant, Gary Bartz, Franco D’Andrea i Han Bennink; els treballs de factura catalana de Marco Mezquida & Fèlix Rossy i Lluc Casares Red Octet, i la Sant Andreu Jazz Band 10è aniversari, com a primers projectes confirmats

La Torre
30 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:26h
El Pícnic Jazz tindrà lloc el diumenge 13 de març
El Pícnic Jazz tindrà lloc el diumenge 13 de març | Foto: A.P.
El Club de Jazz d’Amics de les Arts i JM ultima l’edició 2016 del Festival de Jazz Terrassa que tindrà lloc del 2 al 20 de març. Diferents espais conformen els escenaris on seguir bona part de l’actualitat jazzística planetària amb la Nova Jazz Cava com a epicentre de les actuacions de format club, l’auditori del Centre Cultural Terrassa o els espais populars de carrer com el Parc de Vallparadís -seu del Pícnic Jazz diumenge 13-, les places Vella i Catalunya en les matinals de cap de setmana i diversos emplaçaments que, any rere any, fan créixer en magnitud i participació un festival de referència a Catalunya.

Es confirma l’obertura del programa artístic amb una nit dedicada a projectes de factura catalana que compten amb nou àlbum. Les presentacions discogràfiques protagonitzaran una sessió doble amb el projecte que sota el títol Elegia conjuga al talentós pianista menorquí Marco Mezquida i un valor en alça de l’escena catalana, el trompetista Fèlix Rossy. La vetllada (dijous 3) continuarà a la Nova Jazz Cava amb el projecte més personal del saxofonista revelació Lluc Casares Red, un octet on s’abracen l’escena holandesa i catalana de jove creació.

Procedent també dels Països Baixos es confirma la participació de l’acrobàtic percussionista holandes Hans Bennink. Figura central del free jazz i la improvisació, és el convidat d’honor d’una altre de les figures cabdals del jazz europeu i icona del jazz italià Franco D’Andrea. El prolífer i superb pianista de Merano es presenta al capdavant d’un quartet privilegiat per afrontar el repte de revisió contemporània de la tradició jazzística. Traditions Today es completa amb primeres espases de l’escena italiana com el clarinetista Daniele D’Agaro i el trombonista Mauro Ottolini (dissabte 4).

Des de l’altra banda de l’Atlàntic ens visita un vell amic del festival per celebrar el 35 aniversari. A Gary Bartz el podrem escoltar en la distància curta del club del Ptge. Tete Montoliu (dissabte 18) acompanyat pel seus fidels companys: Barney McAll (pn), James King (cbx) i Greg Bandy (bt). Artista visionari, Bartz s’asseu al panteó dels grans jazzmen com a precursor de tendències. "Coltranià" declarat, el saxofonista de Baltimore escull el "alto" per Charlie Parker i l’elecció i vàlua creixen el situen en la nòmina dels Jazz Messengers d’Art Blakey, Max Roach, Abbey Lincoln, Charles Mingus, McCoy Tyner o Miles Davis. Amb una quarantena de treballs com a líder i més de dos-cents en el paper de sideman, la seva presència de nou és un luxe.

Excel·lent coneixedora de la tradició vocal, la seva creativitat en alça viu a cavall entre París i "la gran poma" novaiorquesa. Cècile McLorin Salvant aterrarà per primera vegada a Terrassa avalada per una trajectòria plena d’èxits que iniciava el 2010 amb el primer premi del Thelonious Monk Jazz Competition i continuava, quatre anys més tard, amb candidatura als Grammy per l’àlbum Woman Child. Nascuda el 1989 a Miami, d’ascendència haitiana i francesa, posseeix un sorprenent domini tècnic i original capacitat com a compositora, atributs que la situen entre les dives del jazz mundial. Cécile McLorin interpretarà al Centre Cultural (dissabte 19) temes del seu nou treball For One To Love i clàssics jazzístics acompanya d’un trio capdavanter. També en el seu debut al festival, l’excel·lent pianista canadenca Renee Rosnes –Joe Henderson, Wayne Shorter, Buster Williams, James Moody, Bobby Hutcherson-, i Lewis Nash, icona de la bateria –Sonny Stitt, Art Pepper, Lee Konitz, Betty Carter, Ron Carter, Sonny Rollins, i un llarg etcètera-. Completa la secció rítmicaRodney Whitaker al que escoltaven al contrabaix en anteriors edicions del certamen al costat de Roy Hargrove i Terence Blanchard.

Els concerts populars tindran la seva primera cita el dissabte 5 a la Plaça Vella amb la "Sant Andreu Jazz Band “10è aniversari”. Una formació que Terrassa va veure néixer fa una dècada al JazzJove Non Stop –que enguany tornarà la matinal del dissabte 12 a la Nova Jazz Cava-. Pedrera de joves músics, la trobada va posar de relleu la vàlua del treball pedagògic del seu director, Joan Chamorro, que deu anys més tard i amb el pas per festivals i escenaris privilegiats, els ha situat al capdamunt. El seu retorn al festival que els va donar l’alternativa serà una festa.

Aquestes són les primeres noves relatives al 35 Festival de Jazz Terrassa 2016.