Terrassa guanya la setena sentència per les multes dels pisos buits

El jutge desestima el contenciós-administratiu interposat per Criteria CaixaHolding SA davant l'expedient sancionador que l'Ajuntament va interposar-li el gener de 2015 per forçar que ocupés un dels seus pisos deshabitats

La Torre
24 de desembre del 2015
Actualitzat el 01 de gener del 2016 a les 9:53h
El Jutjat Contenciós Administratiu número 9 de Barcelona ha notificat una nova sentència per la imposició de multes coercitives a entitats bancàries amb habitatges buits durant més de dos anys. La sentència és favorable a l'Ajuntament i desestima el recurs contenciós-administratiu interposat per Criteria CaixaHolding SA davant l'expedient sancionador que el consistori va interposar-li el 23 de gener de 2015 per forçar que ocupés un dels habitatges buits de la seva propietat a la ciutat.

Es tracta de la setena sentència favorable a l’Ajuntament des que el passat mes de juliol el Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Barcelona notifiqués la primera sentència que donava la raó al consistori de forma inequívoca en un àmbit que no tenia precedents fins aleshores. De les deu sentències en total notificades fins ara, doncs, 7 són favorables a l’Ajuntament, dues d’estimació parcial, i només una de desfavorable. 

La nova resolució referma el procediment seguit per l’administració local per fonamentar la seva actuació i, a més, imposa el cost del recurs a l’entitat bancària. Aquesta resolució judicial exposa que la incoació de l’expedient per part de l’Ajuntament s’ajusta a dret en haver-se comprovat per l’administració que l’habitatge es trobava en situació anòmala, havent estat desocupat durant més de dos anys, constant així que l’entitat financera propietària de l’habitatge havia desatès els requeriments anteriorment realitzats per a l’ocupació de l’habitatge i els oferiments fets per l’Ajuntament de cedir-lo al seu favor per tal de gestionar-lo en règim de lloguer social, emparant-se en l’aplicació de la Llei de l’Habitatge de Catalunya. 

Aquestes victòries legals li donen la raó a l’Ajuntament i reconeixen el que sempre ha defensat, que "la desocupació injustificada dels habitatges constitueix un clar incompliment de la finalitat de l’immoble i, per tant, de la seva funció social". A la vegada, suposen un pas endavant molt important per a les persones que reclamen el dret a un habitatge digne i esperona a tots aquells ajuntaments que decideixin seguir l’exemple de Terrassa i emprendre aquestes accions legals.

L’Ajuntament de Terrassa ha estat el primer a tot l’Estat a interposar expedients als bancs amb habitatges buits i a imposar multes coercitives (la primera, el desembre de 2013) per a forçar-los a ocupar-los o a cedir-los com a habitatge social. Actualment, el consistori té 802 expedients oberts a diverses entitats en aplicació de la Llei de l’Habitatge de Catalunya. A més del contenciós al que fa referència la darrera sentència, n’hi ha 56 més en curs per part de les entitats bancàries sancionades. S'espera que les respectives resolucions d’aquests, que estan en mans de diversos jutjats de Barcelona, arribin al llarg dels propers mesos.