Riera de les Arenes, el futur de Terrassa

Estudiants de la UPC recorden que avui és una escletxa oberta i que tancar-la permetria posar en marxa u eix de transformació d'una part important de la ciutat

per J.M.O., 25 de desembre de 2015 a les 09:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de desembre de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La riera de les Arenes al seu pas per Terrassa Foto: J.M.O.


Un grup d’estudiants del Màster de Projectació Urbanística de la Universitat Politècnica de Catalunya, UPCschool, van presentar estratègies d’actuació per Terrassa i la riera de les Arenes. ​El repte, afirmen, "es troba en revertir la situació actual i convertir allò que és una gran escletxa en un sargit que en uns punts filarà més o menys fi i tindrà més o menys puntades depenent de les necessitats i teixits existents a banda i banda de la riera". El treball conclou que el futur de Terrassa passa per una transformació centrada en la riera de les Arenes i, a partir d’ella, dels eixos transversals com a elements capaços de transformar els barris i els polígons, el conjunt de la ciutat i el territori que ens envolta.


El grup recorda que, al seu pas per Terrassa, la riera és alhora ciutat i territori, vincle amb l’anella verda, el corredor verd de l’est de la ciutat, amb el camí del Monjos, i els torrents de la Grípia i la Betzuca.

Avui, diuen, suposa una barrera física i psicològica difícil de salvar. Les riuades de 1962 encara són molt presents en la memòria dels terrassencs. Per ells, la riera hauria de deixar de ser vista com quelcom llunyà, aliè a la ciutat i convertir-se en el eix de transformació d’una part important de de Terrassa."·Des d’una lectura longitudinal, és un element potencial per la renaturalització del municipi i la relectura de l’eix territorial Rubí-Terrassa- Matadepera·.


Les propostes transversals, "seguin els eixos cívics proposats, ens permeten escurçar distàncies, apropar els barris i polígons industrials com els barris de Sant Llorenç, Sant Pere Nord, Égara, La Grípia, Ca n’Anglada i els polígons de Santa Margarida, els Bellots i Can Parellada, a la ciutat central i alhora connectar la ciutat central amb el territori més proper·.

El treball també planteja un canvi del model de mobilitat en la ciutat de Terrassa i la millora d’uns eixos transversals a la riera que permetin la transformació de tot allò que va succeint al llarg d’aquestes.


Es pretén incorporar i posar en valor la riera de les Arenes i que aquesta formi part de les dinàmiques de la ciutat. Els eixos transversals permeten la recuperació de barris residencials a través de polítiques d’habitatge i estratègies d’urbanització d’espais públics i dotació d’equipaments estratègics. Aquests eixos cívics també haurien de fomentar la integració dels polígons industrials a la ciutat, recuperats per una nova industria vinculada a la capacitat innovadora de la universitat.

La via d'aigua és l’element que estructura el territori des del Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l’Obac fins a el Papiol. 
 

 

Participació