Bagué: «El Conte de Nadal és una alternativa moderna als Pastorets»

Entrevista a Núria Moya i Agustí Bagué, actors de El Conte de Nadal, que dur a terme la Companyia de Teatre 34 Passes per aquestes dates assenyalades

Eloi Falguera
22 de desembre del 2015
Núria Moya i Agustí Bagué, de la companyia Teatre 34 Passes
Núria Moya i Agustí Bagué, de la companyia Teatre 34 Passes | Eloi Falguera

Núria Moya i Agustí Bagué, de la companyia Teatre 34 Passes Foto: Eloi Falguera


A la nostra ciutat, durant les festes de Nadal, a més de diverses versions de Pastorets, des de fa 10 anys es pot veure una altra obra clàssica i tradicional: la versió teatral de El conte de Nadal, de Charles Dickens. La representa la Companyia de Teatre 34 Passes a la Sala Xavi Sallent del carrer Pere Fizes.

Com en el cas de Els Pastorets mou una gran quantitat d'actors i tècnics dalt de l'escenari. Ara bé, són dues propostes totalment diferents o tenen punts de contacte? Per parlar-ne ens trobem amb la Núria Moya i l'Agustí Bagué, dos actors i peces cabdals de la Companyia.

A qui no hagi vist mai El conte de Nadal, com li resumiríeu?
Núria: El conte de Nadal és la història d'un senyor molt avar, el Sr. Scrooge, a qui només li interessen els diners. No valora res ni ningú, inclòs un treballador a qui té explotat. Fins que una nit de Nadal se li apareixen en somnis tres esperits que el traslladen al passat, al present i al futur, i li fan veure que allò que està fent no està bé.
Agustí: El conte de Nadal ens presenta una societat molt semblant a la d’avui dia: trobem la persona avara, ambiciosa, que ho vol tot, que explota els treballadors... Això ens ho estem trobant avui. Però aquesta persona reacciona, se li apareixen els esperits i li fan veure que, al capdavall, no és feliç perquè viu amargat i amarga els que té al seu voltant. Reacciona, doncs, i s'adona que no és feliç.

És una obra seriosa i trista, doncs? 
Agustí: Malgrat que tot passa dins de la tètrica botiga dels Sr. Scrooge, un lloc fosc, ple de pols, de teranyines i de vidres trencats perquè no vol arreglar res, l'espectador trobarà la llum dels balls, de la música, dels esperits de Nadal i una gran escenografia que alegren l'entorn. Riurà amb la por del Sr. Scrooge a perdre els diners que té guardats a la caixa de cabals. És una obra atractiva tan per a nens de 3-4 anys com pels adults.

Com va sorgir la idea de representar El conte de Nadal?
Agustí: Volíem fer alguna cosa de Nadal, però no Pastorets. De Pastorets ja se'n fan a 3 o 4 llocs de la ciutat. A més, la majoria de nosaltres en un moment o altre n'hem fet. Jo mateix amb Karmel Teatre. Per tant, no estem en contra dels Pastorets, però volíem fer una cosa diferent, una alternativa més moderna. Llavors en Jaume Gil va proposar El conte de Nadal i, a partir d’aquí, l'hem anat fent any rere anys fins a arribar a aquests 10.
Núria: La intenció és arribar a fer-la un clàssic com Els Pastorets. En aquest esforç de constància vull agrair la insistència d'en Jaume Gil o d’en Xavi Sallent que en moments de dubte ens han encoratjat a continuar-la fent.

Els Pastorets i El conte de Nadal en el fons s'assemblen?
Agustí: Jo crec que sí. En el fons és el bé que guanya sobre el mal. El que passa és que en el cas de Els Pastorets és representat en un context religiós i a El conte de Nadal aquest context no hi és. Encara que sigui un text de mitjans del segle XIX és més actual i modern. 

El conte de Nadal és l'esdeveniment anual més important de la companyia?
Agustí: No és el més important, però és el que aglutina tot 34 Passes.
Núria: No ens n'oblidem mai. Sempre tenim l'obra present perquè cada any es fa, però considerem que tots els muntatges que fem són importants perquè en cada obra impliquem gairebé tothom. 

Té el seu públic consolidat El conte de Nadal?
Núria: Sí, té el seu públic. Hi ha gent que ve cada any. Sobretot és gent del barri, aquest és el públic més arrelat. Però ve gent de tot arreu. 
Agustí: Cal tenir en compte que fa 2 anys es va fer al Teatre Principal per Nadal i Sant Esteve i es va omplir els dos cops, 1.200 persones en dos dies. Això vol dir que va venir gent de tot Terrassa. Quan la fem a la Sala Xavi Sallent ve gent bàsicament del barri. Hi ha un públic fidel, però també hi ha sempre gent nova. Esperem que vinguin també nous espectadors aquest any que fem el desè aniversari.

Trobarem alguna novetat aquest any?
Agustí: A nivell d'espectacle no hi ha massa novetat, però per celebrar els 10 anys hem incorporat la següent novetat per als espectadors: tots els menors de 10 anys que vinguin acompanyats d'un adult tindran entrada gratuïta. 

El conte de Nadal, adaptació teatral de l’obra de Charles Dickens, a càrrec de la Companyia de Teatre 34 Passes.
Es podrà veure el 25 i 27 de desembre i el 2 i 3 de gener, a la Sala Xavi Sallent (Pere Fizes, 25).

Eloi Falguera
Director i autor