Rentat de cara per a les grans rieres de Terrassa

Les diverses intervencions, que s'allargaran fins al primer trimestre del 2016, suposen un cost de 215.000 euros | També s'ha actuat en altres cursos fluvials, com ara el torrent de les Monges, el torrent Mitger i el torrent del Sagrament

La Torre
18 de desembre del 2015
Actualitzat a les 12:30h
Riera del Palau de Terrassa
Riera del Palau de Terrassa | La Torre

L’Ajuntament de Terrassa ha impulsat diferents programes i actuacions per a la neteja i adequació de l’estat de les rieres del Palau i de les Arenes, amb una inversió total de 215.036,36 euros, entre intervencions directes i plans d’ocupació subvencionats desenvolupats durant el 2015 i el primer semestre de 2016.

Les principals intervencions s’han dut a terme a les rieres de les Arenes i del Palau, tot i que també s’ha actuat en altres cursos fluvials, com ara el torrent de les Monges, el torrent Mitger i el torrent del Sagrament. Actualment hi ha dos equips treballant a les rieres, contractats el passat mes de novembre per a dur a terme sengles projectes a les dues rieres principals, encara que també estan actuant en altres punts.

A la riera de les Arenes s’ha programat una neteja de vegetació i abocaments i a la riera del Palau, una retirada de residus. El primer equip, contractat el passat 16 de novembre mitjançant un Pla d’Ocupació subvencionat parcialment pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), ha treballat fins ara en la neteja del torrent de les Monges, a la zona de Mossèn Homs, i del Torrent Mitger, a Can Colomer. Després de les festes nadalenques, l’equip, format per quatre operaris, començarà a treballar en un programa de la neteja de vegetació a la riera de les Arenes. Els treballs consistiran en la retirada d’arbres i matolls, destinant les branques i altres restes vegetals al compostatge. L’equip començarà a actuar a l’alçada de la passarel·la de vianants de Sant Llorenç i s’anirà desplaçant cap al sud fins a la finalització del contracte, el proper mes de maig. L’actuació té un cost de 41.309,02 euros, dels quals l’Ajuntament de Terrassa n’assumeix 8.512,54 euros. La resta va a càrrec de la Generalitat de Catalunya, a través del SOC.

A aquest equip se n’hi afegirà un altre el proper 11 de gener, format per set persones, contractades mitjançant un Pla d’Ocupació subvencionat parcialment pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per un període de sis mesos. Aquests operaris tindran la missió de netejar la llera de residus. Aquest projecte té un cost de 71.691,02 euros, dels quals l’Ajuntament de Terrassa n’assumeix 14.166,10. L’equip que s’incorporarà l’11 de gener prendrà el relleu de Fundació Mina. L’entitat, en compliment dels compromisos de la concessió del servei d’abastament d’aigua a Mina, Aigües de Terrassa, va desenvolupar treballs de neteja a la riera de les Arenes entre el 2 i el 20 de novembre, amb una inversió de 7.000 euros.

2,1 km de llera netejats a la riera del Palau

A la riera del Palau s’han fet dues actuacions, ambdues subvencionades per la Diputació de Barcelona i ambdues adjudicades a entitats de l’anomenat tercer sector. La més recent va començar el novembre i va finalitzar ahir. Es tracta d’un projecte de neteja d’abocaments a la riera del Palau, concretament en el tram no urbanitzat que va de la Cogullada fins a l’alçada del Polígon Industrial Can Guitard. Concretament, s’ha actuat en un tram de 2.110 metres. Les inspeccions dutes a terme a mitjans d’any van mostrar la presència de tot tipus de residus a la llera, des de plàstics i vidres fins a runes i asfalt. L’Ajuntament ha adjudicat aquesta actuació a la Fundació Alba per un import de 43.485,60 euros.

Aquest dimecres van finalitzar els treballs, que han consistit en la retirada de tot tipus de residus, excepte els vegetals, des dels Jutjats fins a l’alçada del Polígon Industrial Can Guitard. A partir d’ara, i fins a final d’any, els operaris es dedicaran a la neteja del torrent del Sagrament, ubicat entre el nucli de la Font de l’Espardenyera i la carretera de Castellar, al nord-est del municipi. La retirada de residus a la riera del Palau complementa l’actuació que es va dur a terme a la mateixa riera entre els mesos de maig i octubre. En aquest cas, es va tractar d’una retirada de restes vegetals. Els treballs es van adjudicar al Centre de Jardineria L’Heura SLL per un import de 58.550,72 euros.