El Patge Xiu-Xiu de Terrassa fa 64 anys

És el pseudònim d'Hassim Jezzabel, súbdit del reialme del rei Gaspar, el rei Ros, d'on l'emissari és procedent

La Torre
22 de desembre del 2015
Actualitzat a les 9:30h
Patge Xiu-xiu Foto: J.M.O.

L'arribada del patge Xiu-Xiu a Terrassa té lloc, des de l'any 1951, el 26 de desembre, dia de Sant Esteve. 

L'arribada del Xiu-Xiu és tot un esdeveniment per a petits i grans i el seguici passa pels carrers cèntrics de la ciutat fins arribar a l'atri de l'Ajuntament, on llegeix un missatge dels Reis Mags, Ses Majestats, i recull ja les primeres cartes de les nenes i els nens. El Xiu-Xiu rep també els Reis, a la seva arribada el dia 5 de gener per la tarda i els guia i acompanya durant la Cavalcada.

Des del Nadal de l'any 1951 el Xiu-Xiu ha recollit, any rere any, les cartes plenes d'il·lusió dels terrassencs més petits. Aquest és una personatge pròpiament terrassenc i és el patge del rei Gaspar, de nom Hassim Jezzabel.

El 27 de desembre del 1951 va començar a voltar pels carrers de Terrassa, i va fer la seva primera xerrada a Ràdio Terrassa. El 1984, el Xiu-Xiu va rebre el títol de Terrassenc de l'Any. El seu creador, Joaquim Puigbò i Mayol, va recollir el guardó.

Aquesta és una celebració compartida amb les moltes famílies de Terrassa, cosa que ha fet possible la consolidació d'aquesta tradició tan entranyable, impulsada pel Centre Cultural El Social. En el decurs d'aquests anys, diverses generacions de terrassencs i terrassenques han conegut i estimat la figura d'un personatge tan singular. Actualment, el Xiu-Xiu s'ha convertit en un valuós patrimoni cultural de Terrassa i el ressò de les seves activitats s'ha anat estenent de manera que no queda en tota la ciutat cap menut ni menuda que no conegui el patge o que no hagi sentit parlar-ne.

El nom del patge Xiu-Xiu es deriva de xiuxiueig i xiuxiuejar. És el que es pretén fer: parlar als infants amb veu recollida i aconselladora, parlar-los amb confiança, d'una manera convincent. Xiu-Xiu és el pseudònim d'Hassim Jezzabel, súbdit del reialme del rei Gaspar, el rei Ros, d'on l'emissari és procedent.

Com a patge del rei Ros, el Xiu-Xiu llueix, molt acuradament, un bigoti i una barbeta fina d'un daurat pèl ros. El seu vestuari ve marcat per la seva procedència com a oriental pertanyent al reialme del Rei Gaspar. La seva veu té un bon registre, sona amb seducció, acollidora i amable i, natural.

El dia 27 de desembre del 1951, per mitjà de l'emissora local, EAJ 25 Radio Tarrassa, es va fer la presentació del misteriós personatge oriental, cenyint-se a un guió/diàleg bàsic en forma d'entrevista. L'Ermenter Cima feia sentir per primera vegada la seva veu en condicions diferents. Era el Xiu-Xiu qui parlava. I en Miquel Riera i Morros qui l'entrevistava.