​Axel: «Ser en una mesa és una imposició de la democràcia»

El jove que s'ha declarat objector de consciència i no es presentarà com a segon vocal el proper 20-D ha escrit al diari La Torre per exposar els motius que l'han empès a prendre una decisió que li pot comportar una multa econòmica i pena de presó

Lluïsa Tarrida
17 de desembre del 2015
Actualitzat el 18 de desembre a la 13:18h
Aquest és l'article d'opinió que el jove egarenc ha fet arribar a La Torre i on exposa els motius que l'han empès a prendre una decisió que li pot comportar una multa econòmica i fins a pena de presó.

Axel, de 31 anys, és la primera vegada que havia rebut la carta per ser en una mesa -li ha tocat com a segon vocal- però des de bon principi ja tenia clar que no aquest diumenge no s'hi presentaria, i preguntat per aquest mitjà ha explicat que encara no ha decidit què farà aquest dia 20 però que sí que seguirà les eleccions, com sempre ha fet, perquè malgrat que no hi participa perquè no està d'acord en què sigui una "imposició" sí que té interès en saber els resultats.

Solidaritat Antirepressiva de Terrassa ha mostrat el seu suport a l'egarenc i ha subratllat que l'objecció de consciència electoral "no és una acció passiva sinó una actitud conscient i política".

"El 25 de novembre vaig ser informat que havia estat designat a formar part d'una mesa electoral. De seguida vaig tenir clar que no acudiria a la citació. Tot i això, vaig donar voltes per veure si trobava alguna excusa d'exempció o inclús algun motiu per assistir-hi i així evitar possibles complicacions, però em vaig adonar que en realitat, per mi la via més coherent, era fer objecció de consciència, vistes les contradiccions morals i ideològiques que em suposaria triar una altra opció, i les quals, m'impedeixen participar del mecanisme electoral.

Moltes són les paraules que s'han vist amb el pas del temps expropiades dels seus significats més profunds, i un d'aquests mots és el de «democràcia». Democràcia implica acceptació de la diversitat, la pluralitat i la diferència de pensament, ideològica i religiosa (veure article 16 de la Constitució), el que comporta tenir en compte tant a les majories com a les minories ja siguin individuals o comunitàries. En el moment en que l'objecció de consciència no està contemplada com a causa d'exempció de la participació a les meses electorals, la institució estatal passa a coartar la llibertat que tant es proclama en nom de la democràcia, quan res de democràtic tenen la coacció i la imposició per participar en una mesa sota amenaça de presó d'entre 3 mesos i 1 any, o de multa d'entre 6 i 24 mesos. El que atempta directament contra la llibertat de les persones.

Sinònim de democràcia és també el fet que des de la pràctica diària i quotidiana, les diferents membres d'una societat puguin participar i decidir sobre la pròpia pràctica diària en els afers i transcurs de les seves vides; el que no es contempla en l'actual model parlamentari, on els individus tan sols poden decidir cada 4 anys qui decidirà per ells el com s'han de fer les coses, ja sigui a nivell laboral, d'educació, sanitari, social, cultural, econòmic... Prenent de les seves mans fins el més mínim reducte de la seva autonomia i sobirania, essent en democràcia el poble el que hauria de tenir la capacitat directa de donar forma a les seves expectatives de societat. El que esdevé molt llunyà des de les cúpules dels partits i d'altres institucions com a únic organisme decisori.

Així, el Sistema «democràtic» en el que vivim, -que conflueix d'un model d'Estat totalitari, del parlamentarisme, i d'un model capitalista que fomenta la competència entre iguals en detriment de la solidaritat-, minva la realització personal dels individus, i per tant actua contra la seva llibertat social.

D'aquesta manera, l'Objecció de Consciència resulta un mecanisme de defensa civil no-violenta de les persones que veuen violentada la seva consciència pel Poder o les Lleis. És un acte de renúncia i denúncia d'una situació que com a tal, em fa rebutjar participar en allò que asfixia algunes de les expressions més privades i profundes de la meva persona, consciència i llibertat.

És per tot això, que de cara a les properes Eleccions Generals, com diferents persones han dut a terme en el transcurs dels darrers anys (com és el cas de Nuria a Extremadura, que en breu afrontarà un judici) i d'altres de cara a les Eleccions en curs (com Iker a La Rioja o Juan a Navarra), assumeixo les possibles conseqüències a les que m'exposo en declarar objecció de consciència".

A.A.G.