«Tenim un problema amb els gossos i el descans dels veïns»

L'alcalde de Vacarisses reivindica més freqüència de pas per als trens de Renfe i una entrada-sortida a la C-16 des de Terrassa | El republicà considera que el govern té una bona relació amb les associacions de veïns i afirma que aposten per una major transparència de la gestió municipal

Lluïsa Tarrida
27 de desembre del 2016
Actualitzat el 28 de desembre a les 9:11h
La Torre va publicar recentment la primera part de l'entrevista a l'alcalde de Vacarisses Toni Masana. En aquesta segona part, el republicà parla de l'ocupació, la mobilitat al municipi i de les relacions de l'equip de govern amb les associacions veïnals.

L'atur és un dels principals problemes, com a la resta del país, a Vacarisses. Quines mesures i accions impulsaran des de l'Ajuntament? Són suficients les subvencions des de les administracions per fer front a la demanda dels cursos d'ocupació?
Des de l'Ajuntament considerem que per reduir l'atur és clau ampliar la xarxa de relació, tant amb les oficines d'ocupació d'altres municipis de la comarca, especialment les que ens són més properes, com amb les empreses i indústries del propi municipi. Cal també potenciar l'auto ocupació i facilitar tràmits i recursos a aquelles persones que vulguin crear un negoci propi.

En relació a les subvencions, primer de tot dir que considerem que són del tot insuficients ja que creiem que la formació i el reciclatge professional són aspectes clau en el procés de reincorporació al món laboral. A més, considerem que els cursos d'ocupació que s'ofereixen haurien d'anar dirigits a un nombre més ampli de sectors professionals, ja que moltes vegades ens limitem a formacions en sectors molt concrets, que quasi sempre són els mateixos, i que no ofereixen sortides professionals reals.

En relació a la mobilitat, quins aspectes encara cal millorar del transport públic? El servei d'autobusos per les urbanitzacions és suficient? Estan satisfets amb el servei ofert per Renfe? Què pensen fer per millorar la connexió amb la resta de la comarca, com per exemple, amb Terrassa?
El transport urbà al municipi és molt complicat. Tenim desenes de quilòmetres de carrers, 18 urbanitzacions i pocs recursos per enllaçar-ho tot. Tot i així des de la regidoria de mobilitat, la Laura Sánchez treballa en aquest aspecte, i potser canviem una mica el model existent fins al moment. Quant a RENFE pensem que s'haurien d'aturar més trens. Tenim poca freqüència i això fa que sigui poc atractiu per una part de la ciutadania.

I parlant de mobilitat, han començat les obres a la C-58, una llarga reivindicació. Com afronten unes obres que s'allargaran mesos i que dificultaran el pas de vehicles pel municipi? Satisfets amb les millores que es plantegen o creuen que faltarien altres mesures?
Contents que al final aquestes obres comencin i puguin millorar la seguretat d'aquesta via. De moment els talls i afectacions són reduïts i en hores concretes, sobretot a la nit.
L'ajuntament col·labora en tot el que ens demanin. Nosaltres a canvi demanem estar informats en tot moment del lloc on hi ha les afectacions, talls etcètera. L'empresa adjudicatària envia setmanalment els trams de via on hi haurà les afectacions i aquesta informació la pengem al web municipal. De moment la comunicació és fluida i podem dir que hi ha poques queixes.

Donen suport a l'alliberament del peatge de la C-16 o per descomptes importants per als veïns? S'ha plantejat crear una sortida de la C-16 a Vacarisses direcció Manresa -que enllaci amb la C-58- com sí que hi ha una sortida si es ve de Manresa en direcció Barcelona?
L'entrada i sortida a l'autopista és una vella reivindicació en la qual seguim treballant, però el panorama és molt negre, no volem enganyar a ningú. És difícil que es faci, en aquests moments, una entrada o sortida a la C-16. Evidentment que donem sortida a l'alliberament d'aquest peatge, que a més a més és uns dels més cars de Catalunya.

Quina és la relació amb les associacions de veïns? Com afronten una comunicació que sovint s'ha titllat d'escassa entre Ajuntament i entitats veïnals?
Creiem que bona. Hem començat a fer una ronda trobades de l'equip de govern amb les associacions de veïns, i la idea és que es repeteixin periòdicament. És bàsic escoltar de primera mà les seves problemàtiques i les seves propostes de millora, i treballar-les conjuntament.

Algunes entitats afirmen que s'han sentit poc escoltades en els darrers anys i que cal millorar les infraestructures i serveis. Què faran al respecte?
Escoltar-les, com ja estem fent i treballar conjuntament per resoldre aquests problemes.

Millorar la transparència de la gestió municipal sembla una de les prioritats del govern. En què cal encara treballar? Quines mesures emprendran?
Estem treballant per tenir a punt el portal de transparència per a l'1 de gener. Tot i que l'hem de tenir per llei, ens el creiem, i per nosaltres no és un pur tràmit. També treballem en el desenvolupament del Reglament de Participació Ciutadana, que es va aprovar durant la passada legislatura però mai es va arribar a posar en marxa. L'hem tret del fons del calaix i ara ens toca la part més difícil, treballar-lo per posar en marxa els diferents consells i comissions, així com començar gradualment a fer pressupostos participatius.

També presentarem en breu el PAM, per saber quina serà la nostra acció de govern i d'aquí a 4 anys la població pugui jutjar. En definitiva, no sols es tracta d'acostar l'Ajuntament a la ciutadania, si no d'aconseguir tenir les portes permanentment obertes als vilatans i vilatanes.

Recentment, l'Ajuntament ha cridat l'atenció els veïns per la proliferació d'abocaments il·legals. Quines mesures contemplen per tal d'evitar-los? A què creuen que és degut?
Tot i que en general la gent és molt cívica, hi ha alguns o algunes que haurien de millorar en aquest aspecte. A partir de l'any vinent es volen incrementar les campanyes en aquest sentit i sensibilitzar, encara més, a la població sobre aquesta problemàtica. Vacarisses compta amb una deixalleria on abocar tota aquestes deixalles i que a més a més és gratuïta.

Pateix Vacarisses problemes d'incivisme? Perquè també han fet menció de la problemàtica amb els gossos i els excrements...
Penso que tenim un greu problema amb els gossos i la convivència. Els excrements és un aspecte, però en cara pitjor són els gossos que borden, sobretot durant la nit i que provoquen problemes, greus, de convivència. Amb aquest aspecte també hi volem treballar, primer a partir de l'advertència, però en casos reiterats en la sanció. No podem permetre que hi hagi gossos que es passin tota una nit bordant i alterin el descans dels veïns.